Volledig scherm
Jan van de Graaf wordt geflankeerd door zijn vrouw Josien en burgemeester Kees van Rooij. © Philip van den Brand

Koninklijke eer voor paardenman in hart en nieren


VEGHEL - Jan van de Graaf (68), paardenman in hart en ziel en van onschatbare waarde voor PSV Sint Lambertus, ontving woensdagavond een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Kees van Rooij speldde hem de medaille op die hoort bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hij was, als zo vaak, in zijn werkkloffie naar het paardensportterrein aan de Beukelaarstraat in Veghel gekomen. Ditmaal om de ringen uit te zetten voor de ponyspelavond. Toen hem gevraagd werd om nette kleding aan te trekken voor de jurering van een interne menwedstrijd voelde hij echter nattigheid.

Continuïteit

Als het om Paarden Sport Vereniging (PSV) Sint Lambertus gaat blijft dan ook niet veel geheim voor Van de Graaf. Al ruim veertig jaar is hij betrokken bij de vereniging. Als bestuurslid, commandant en instructeur tijdens wedstrijden. Hij organiseerde zelf vele wedstrijden en is beheerder van het trainingscomplex. ,,Mede dankzij u is de continuïteit van de vereniging de afgelopen jaren gewaarborgd", stelde de burgemeester. 

De liefde voor de paarden én de sport zit dan ook diep. ,,Zelfs zo diep dat hij eerder een stal voor zijn eerste paard bouwde dan een woonhuis", memoreerde Van Rooij. ,,U heeft de paardensport in Veghel naar een hoger niveau getild." 

Ook buiten Veghel was Van de Graaf actief als jurylid en al veertig jaar afgevaardigde van Sint Lambertus tijdens kringvergaderingen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportvereniging (KNHS).