Volledig scherm
Aankomend burgemeester van Meierijstad Van Rooij sprak de zaal toe via internet. © Van Assendelft Fotografie

'Laat Kees van Rooij maar snel komen en beginnen in Meierijstad'

MEIERIJSTAD - Meierijstad krijgt straks met Kees van Rooij uit Horst aan de Maas een burgemeester die meer dan welkom is. Er waren woensdag niets dan positieve reacties te horen. En de verwachting zijn hoog over deze duizendpoot.

Hij moet maar heel snel kennismaken met alle dertien kernen van Meierijstad. Dat vindt Janine Heisterkamp van de grootste partij Team Meierijstad. ,,De vertrouwenscommissie heeft een perfecte keuze gemaakt met Kees van Rooij als burgemeester van Meierijstad", zegt ze ferm. ,,We hebben naar mijn gevoel nu iemand binnen gehaald die ons veel verder kan helpen. En met al zijn kwaliteiten spreekt hij ook nog met een Brabantse tongval. Dat voelt vertrouwd. Hij mag snel aan het werk als het aan mij ligt."

Thijs van Zutphen van Lijst Blanco heeft veel vertrouwen in de komst van Van Rooij. ,,Een open man, dat zie je direct. En een mens die makkelijk zijn weg zal vinden. Hij heeft een enorm netwerk en vooral een relevant netwerk op het gebied van economie een de agrarische sector. Ook dat is hier heel handig."

Wethouder Jan Gooijaarts trad op als adviseur van de vertrouwenscommissie. ,,Wij gaan er met open vizier in. Hij is unaniem gekozen. Dat zegt veel. Van Rooij verdiende veel sporen als lobbyist in Brussel en Den Haag en heeft flinke contacten in de land- en tuinbouw. Bovendien heeft hij in Horst aan de Maas met zestien kernen gewerkt. Hier hebben we er dertien. Alleen is hier de maat wat groter dan daar met bijna een keer zoveel inwoners. Met hem kan je knopen doorhakken. Hij heeft ook een sterk lokaal gevoel. Prima dus."

Omgeving

Kees van Limpt (SP) over de aanstaande nieuwe burgemeester: ,,Hij kent de omgeving. Hij ging hier vroeger naar het Zwijsen College. Hij geeft je direct een vertrouwd gevoel. En ik denk dat hij een eenheid kan vlechten van Meierijstad. Dat hebben we nodig. Laat hem maar snel komen en beginnen. Ik ben er blij mee."

Sikko Oegema (PvdA) zat in de vertrouwenscommissie die op zoek ging tussen 22 kandidaten naar een duizendpoot. ,,Hij heeft zich ingezet op belangrijke handelsmissies en heeft een groot internationaal netwerk. Ik ben blij met deze warme man. Hij kan moeiteloos met de grote ondernemers van Veghel om gaan, zoals we die hier hebben. Maar hij weet ook erg veel van de agrarische sector en denkt daat niet conservatief over. Hij heeft dus van veel kanten de juiste kwaliteiten."

Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel reageert ook positief: ,,Ik moet eerlijk zijn, ik ken de man niet persoonlijk. Maar ik moet toegeven dat de vertrouwenscommissie deze man knap heeft gevonden. Met zijn sterke punten op economie, en met ervaring met veel kernen, want wij zijn ook een dorpenstad, is hij een goede kandidaat."

Griffier Etienne Franken, die veel met de burgemeester zal werken, kijkt uit naar zijn komst. ,,Ik heb er erg veel zin in om met hem te gaan werken."