Volledig scherm
Een deel van het Elde-college in Schijndel.

Meierijstad bekijkt of het misschien gebouwen kan verkopen

SCHIJNDEL - Is het voor Meierijstad verstandig om gebouwen af te stoten? En gaat de gemeente wel professioneel om met haar vastgoed? Om beter zicht te krijgen op dit soort vragen, brengt Meierijstad het maatschappelijk vastgoed beter in kaart. 

Ook stemt Meierijstad de verschillende aanpakken van de oude gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode op elkaar af. Dit gebeurt door de Rekenkamercommissie in samenspraak met een extern bureau. Uiteindelijk moet er een plan van aanpak komen waardoor Meierijstad beter grip krijgt op haar eigen vastgoed. ,,Ons onderzoek richt zich op de vraag: wordt het geld zuinig, zinvol en nuttig besteed", zegt John Verhoeven, voorzitter van de Rekenkamercommissie Meierijstad. ,,Het gaat immers om grote bedragen. Het gaat er ook om dat de gemeenteraad beter grip krijgt op het gemeentelijk vastgoed."

Meierijstad beschikt in totaal over 111 gemeentelijke gebouwen voor onder meer onderwijs, welzijn, sport en cultuur. Deze gebouwen hebben een boekwaarde van 105 miljoen euro op de begroting. Het varieert van scholen en wijkgebouwen tot zwembaden en sporthallen tot brandweerkazernes. 

Veel gebouwen

Ook de kiosk in Erp, de kerktoren van de Servatiuskerk en het oude gemeentehuis in Schijndel en de Knoptoren in Sint-Oedenrode vallen onder het maatschappelijk vastgoed van de gemeente. ,,Moet je al dat vastgoed wel willen behouden als gemeente?", vraagt professor Ingrid Janssen zich hardop af. Zij is gespecialiseerd in maatschappelijk vastgoed en werd door Meierijstad als extern adviseur ingeschakeld. Volgens Janssen is het zaak dat Meierijstad een professioneel vastgoedbeleid krijgt. ,,Een index van het energieverbruik per pand ontbreekt bijvoorbeeld. En de gemeente zou een beter inzicht moeten krijgen in het gebruik van een pand."  

De gemeenteraad neemt donderdag 8 februari een besluit over het onderzoeksrapport maatschappelijk vastgoed. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement