Volledig scherm
Varkens in een stal © ANP Marten van Dijl

Meierijstad stemt in met bouw een van de grootste megastallen van Nederland

SINT-OEDENRODE - De gemeenteraad van Meierijstad gaat akkoord met de vestiging van een megastal voor bijna 18.000 vleesvarkens in Nijnsel. Het gaat om een van de grootste megastallen in het land. 

De gemeenteraad ging donderdagavond in meerderheid akkoord met het voorstel om een megastal te vestigen aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. De voorstemmen kwamen van de coalitiepartijen Team Meierijstad (deels), CDA, VVD en oppositiepartij Gemeentebelang Meierijstad. 

De grootste partij, Team Meierijstad, stemde verdeeld. Fractieleider Janine Heisterkamp en Peter Verbraak stemden tegen de megastal. De overige negen leden van Team stemden vóór.  Van de 34 raadsleden stemden 22 leden voor de megastal. 

Duurzaamheid
De beslissing van de gemeente Meierijstad komt op een moment waarop voor veel veehouderijen onzekerheid is ontstaan. Vrijdag 7 juli besloot provinciale staten namelijk dat de veehouderij versneld duurzaamheidsmaatregelen moet doorvoeren. Veel boeren zijn bang dat zij financieel in de problemen komen door de hoge kosten van deze maatregelen.

Daarnaast werd besloten dat voorlopig geen nieuwe geitenhouderijen in Brabant gestart mogen worden.

Of deze besluiten ook worden uitgevoerd is nog niet bekend. ZLTO liet een dag na het debat al weten dat zij een kort geding aanspant tegen de provincie. Die rechtszaak laat nog even op zich wachten, omdat de exacte afspraken nog niet op papier staan. ,,Maar het is nog slechts een besluit, dat valt niet aan te vechten. Concrete beleidsregels wel", vertelde voorzitter Hans Huijbers over die beslissing.

Best e.o.