Volledig scherm
We doen het allemaal: eten weggooien dat nog wel goed is. © Bert Jansen

Pruuf 't Sund in Sint-Oedenrode: 'Het is sund om niet mee te doen'

SINT-OEDENRODE - Geen bruin slablaadje of bruin pitje in de bloemkool te bekennen bij de verspillingslunch van Pruuf 't Sund in Rooi.

We doen het allemaal: eten weggooien dat nog wel goed is. We gooien het weg omdat het er niet meer fris en fruitig uit ziet of omdat de tenminste-houdbaar-tot-datum is verstreken. Aan die verspilling van voedsel - in Nederland alleen al jaarlijks zo'n 2,5 miljard euro aan etenswaren - moet wat gedaan worden. Vier Rooise restaurants - De Gouden Leeuw, Wollerich, De Beurs en De Beleving - bedachten samen met Rooi 2000 en Natuurlijk! Sint-Oedenrode het nieuwe evenement Pruuf 't Sund. Het 'sund' is dat voedsel dat nu nog vaak in de vuilnisbak belandt. Maar gisteren belandde dat 'sund' als smakelijke 'verspillingslunch' op 21 tafels met 157 gasten.

In een warm najaarszonnetje zitten de gasten buiten te wachten op wat ze voorgeschoteld krijgen. "Ik verspil thuis ook niks. En we hebben kippen, dus als wij het niet meer eten, gaat het naar de kippen. Die eten alles" zegt Elly Verbakel. "Je kunt restjes de volgende dag in de soep doen. Dan is het ook lekker", zegt Gradje Brouwers, die samen met zijn vrouw Tonny van de partij is. Samen met oude buurvrouw Corrie Haenen, die overgebleven eten zoveel mogelijk in de vriezer bewaart.

Sund om niet mee te doen

Een paar tafels verderop zit een vriendengroep gezellig te keuvelen. "Wij doen mee omdat we het een leuk initiatief vinden en omdat het lekker is", zegt Henk Krijnen. "Het is sund om niet mee te doen", vult Saskia van Schaaijk aan. Ook aan deze tafel weet men goed dat er veel voedsel onnodig wordt verspild, en doen ze er zelf als het even kan niet aan mee. "Ik probeer thuis niks weg te gooien, maar het gebeurt een enkele keer wel. Dan is het ook echt bedorven", stelt Thea Krijnen. "Anders was ik er niet meer geweest", grapt manlief. "We zijn niet Roomser dan de paus."

In de keuken is het ondertussen spitsroeden lopen. Op een grote tafel staan 157 bordjes waarop de verschillende ingrediënten van het voorgerecht snel maar zorgvuldig worden neergelegd. Het ziet er gewoon piekfijn uit. Aan niets is te zien dat het zogenaamd tweede garnituur voedsel is. Mede-initiatiefnemer Ralf Dirven van De Beleving zou wel vaker met 'afgekeurde' producten willen werken, maar erkent dat dat lastig is: "Normaal krijgen we van onze leveranciers alleen maar mooie producten. Als wij sla krijgen met een bruin stukje spreken we hen daar ook op aan, want dan is het eigenlijk niet goed. Maar wij moeten voldoen aan bepaalde eisen. Zo zijn de regels in Nederland. Supermarkten moeten spullen weggooien, ze mogen het ook niet aan derden geven." Maar Pruuf 't Sund gaat vooral om een stukje bewustwording, en dat is altijd goed.