Volledig scherm
Lijsttrekker Eus Witlox van Team Meierijstad na de bekendmaking van de winst van zijn partij. © Marc Bolsius

Raadsleden Meierijstad: 13 uit Veghel, 12 uit Schijndel en 10 uit Rooi

SINT-OEDENRODE - De raadszetels in de nieuwe gemeente Meierijstad zijn behoorlijk gelijk verdeeld tussen de drie oude gemeentes Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

13 van de 35 raadsleden komen uit Veghel, inclusief kerkdorpen. 12 inwoners van Schijndel zijn gekozen als volksvertegenwoordiger, en 10 zetels gaan naar Rooienaren. In zekere zin komt Veghel er daarmee bekaaid vanaf: die gemeente is immers ruim anderhalf keer zo groot als Schijndel en meer dan twee keer zo groot als Sint-Oedenrode.

Hoewel Team Meierijstad de grootste partij is met 11 zetels, trok CDA-lijsttrekker Jan Goijaarts de meeste voorkeursstemmen. 2.394 kiezers kleurden zijn vakje rood, een kleine 400 meer dan bij Team-leider Eus Witlox.

Vier raadsleden zijn met voorkeursstemmen gekozen, terwijl zij op basis van hun plek op de kieslijst eigenlijk te laag stonden. Bij Team Meierijstad kreeg nummer 17 Apdulkadir Evlek 418 stemmen, ruim genoeg om de kiesdrempel te halen. Nummer 21 Pascal Timmers haalde met 189 stemmen net de grens. Bij de VVD (3 zetels) mag Nick de Laat als nummer 4 de raad in; dat gaat ten koste van nummer 3 Pieter van Wel.

Bij het CDA doet zich misschien wel de opmerkelijkste verschuiving voor. Hoewel de partij 9 zetels veroverde, valt nummer 6 Jankees Schwiebbe buiten de boot. De nummers 7, 8 en 9 haalden allemaal de voorkeursdrempel. En dat gold ook nipt voor nummer 14 Annemieke van de Ven.

De gekozen raadsleden zijn te vinden op de website.

Best e.o.