Volledig scherm
Met een kleine honderd deelnemers werd het 'event' van Rooi Werkt druk bezocht. © FotoMeulenhof

Rooi Werkt tegen werkloosheid

SINT-OEDENRODE - Lokale ondernemers en werkzoekenden ontmoetten elkaar dinsdagavond tijdens het 'event' van Rooi Werkt. De formule is al een tijdje een groot succes: sinds juni hielp het initiatief 24 mensen aan een baan.

Energie
Aan energie heeft Melissa van Bakel uit Sint-Oedenrode absoluut geen gebrek. En ook motivatie kan haar onmogelijk ontzegd worden. ,,Ik ben een aanpakker, heb allemaal verschillende soorten banen gehad", vertelt ze. Van verkoopster in de Primark en kok tot thuiszorgmedewerkster bij Odendael. Nu zit ze al een tijdje thuis, en dat zint haar absoluut niet. ,,Laat mij maar lekker doorstuiteren." Die motivatie bracht haar gisteren naar Campus Fioretti, in het voormalige schoolgebouw aan de Rooise Kasteellaan. Inmiddels huizen er al een aantal jaar kleine bedrijfjes. En er ligt de bakermat van Rooi Werkt, een initiatief dat lokale ondernemers aan lokale werkzoekenden probeert te binden.

Subsidie
De methode is een groot succes. Sinds de formule in juni vorig jaar opnieuw subsidie kreeg, zijn er maar liefst 24 mensen aan een baan geholpen. Het overgrote deel bestaat uit vijftigplussers, een groep die het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt. De interesse is dan ook groot om het Rooise model een vervolg te geven in Meierijstad. Mede-initiatiefnemer Elli de Rijk beseft echter wel waar de kracht van de formule ligt. ,,Bij het lokale aspect. Dit werkt omdat het kleinschalig is, en we elkaar binnen Sint-Oedenrode weten te vinden. Als ik dit model naar Veghel ga brengen, dan werkt het niet meer. Daar zal het ook weer gedragen moeten worden door lokale ondernemers." Wel geeft Rooi Werkt de Meierijstedelijke collega's graag een steuntje in de rug. ,,De contacten zijn al gelegd en ook de gemeente is enthousiast."

Platform
Dat bleek ook uit het verhaal van Maddy Goossens, die namens het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) een van de sprekers was. De Erpse ondernemer wil zich graag hard maken voor Schijndel Werkt en Veghel Werkt. ,,Het gaat vaak over 'mensen met afstand tot de arbeidsmarkt'", filosofeerde hij. ,,Dat lijkt als je langdurig werkloos bent soms wel een afstand van hier naar de maan. Terwijl blijkt dat het soms ook gewoon een wandeling door Rooi kan zijn." Na een plenaire sessie, waarbij werkgevers en werkzoekenden op speelse wijze met elkaar in gesprek gingen, volgden een aantal workshops en informatiesessies. Werkgevers konden zich laten bijpraten over hoe zij een goed beleid voor oudere werknemers kunnen voeren. Voor zowel werkgevers als werkzoekenden kwamen de mogelijkheden voor omscholing aan bod. Wie een baan zocht, kon ook terecht om een goede LinkedIn-foto te laten maken, voor carrièreadvies en voor cv-training.

Knalwerk
Voor Melissa van Bakel was de avond een absolute eyeopener. ,,Met name het gesprek met het UWV heeft me echt nieuwe inzichten gegeven. Ik heb al heel vaak een beroepentest gedaan: daar kwam eigenlijk steeds uit dat ik alles wel leuk vond." Nu werd echter doorgevraagd wat haar dan in al die eerder banen zo aansprak. ,,Dan kom ik er toch op uit dat er wél een rode draad is. Ik doe het liefst echt 'knalwerk', waarbij het lekker druk is en ik veel moet doen." Van Bakel omschrijft zichzelf als servicegericht, en ze werkt graag met mensen. ,,Maar die service kan ik ook op een andere manier verlenen. Als logistiek medewerker of orderpicker ben je mensen uiteindelijk ook van dienst. Ik denk dat ik daar mijn energie wel in kwijt kan."

Best e.o.