Volledig scherm
Op 8 mei werd in de Eerdse molen een zogenaamde Vrijheidsmaaltijd gehouden. De molen is nu uitgekozen door het Nationaal Comité 4 en 5 mei als beste locatie in Brabant om zo'n Vrijheidsmaaltijd tot een traditie te maken. © Stichting Eerdse Molen

St. Antonius molen locatie voor Brabantse Vrijheidsmaaltijd

EERDE - Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de St. Antoniusmolen in Eerde uitgekozen als locatie voor een nieuwe '5 mei traditie': de Vrijheidsmaaltijden. Dit meldt de Stichting Eerdse Molen. 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de Vrijheidsmaaltijden naar initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité  in 2019 en 2020 in heel Nederland introduceren als nieuwe traditie om Bevrijdingsdag te vieren. Het doel is dat in elke Nederlandse gemeente vanaf 2020 meerdere van deze maaltijden worden georganiseerd. Eerde mag daarbij als voorbeeld dienen. 

In Eerde vond afgelopen jaar op 8 mei zo'n maaltijd plaats. Daar was onder meer Gerdi Verbeet bij aanwezig, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De maaltijd in de historische context van de molen was kennelijk zo goed bevallen dat Eerde nu voor Brabant de kar mag gaan trekken om er Brabanders bekend mee te maken. 

,,Na diverse locaties bezocht te hebben, werd de molen in Eerde beoordeeld als de meest geschikte locatie, waar de sfeer en de oorlogshistorie het beste paste bij het beeld dat het Comité voor ogen had voor de introductie in Brabant'', stelt de Stichting Eerde Molen, die er trots op is uitgekozen te zijn.