Subsidie voor creatieve plannen in Meierijstad
MEIERIJSTAD - Inwoners van Meierijstad kunnen dit jaar een beroep doen op 25.000 euro voor buurtinitiatieven die de wijk verbeteren.
De gemeente hoopt met het project op meer tevreden wijkbewoners en beter contact met haar inwoners. De spelregels zijn ruim; ideeën mogen gericht zijn op veiligheid, duurzaamheid, sociale cohesie en leefbaarheid. Vereist is wel dat er breed draagvlak is en dat het plan niet leidt tot meer kosten voor de gemeente in de toekomst.
Ideeën die al gehonoreerd zijn voor een totaalbedrag van 35.000 euro zijn onder meer een film over heden en verleden in de Oranjewijk in Veghel en een schuilhut bij een buurtmoestuin in Schijndel.
Buurtinitiatieven
Voor 2018 staat weer 60.000 euro op de rol ten gunste van buurtinitiatieven. De gemeente ziet een verschuiving in de aard van de initiatieven, van praktische aanvragen zoals bankjes en speeltoestellen naar meer sociale aanvragen voor buurtactiviteiten en aanpassingen aan wijkgebouwen.
Alleen de aanvraag van stichting Molenpark in Erp werd afgewezen; de stichting had al eerder eenmalig subsidie gehad van de gemeente Veghel. Al 26 initiatieven werden toegekend en tien zijn er nog in behandeling.
'We willen aanzwengelen dat dat sociale weer terugkomt'
Film
Henk van Wanrooij besloot afgelopen voorjaar samen met oud-bewoners Peter Kuijpers en Rini van Os een film te maken over de geschiedenis van de Veghelse buurt Oranjewijk. De wijk werd gebouwd rond 1920, tegelijk met de opkomst van het industriegebied rond de CHV. Bijna alle oorspronkelijke woningen zijn inmiddels gesloopt en er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen. ,,Vroeger was er veel meer contact tussen buren. Dat willen we laten zien met oude beelden en interviews in de wijk. We willen aanzwengelen dat dat sociale weer terugkomt."
De film gaat op 25 november in première in bioscoop Industry voor 50 genodigden en voor 95 geïnteresseerden tegen een kleine vergoeding. Vanaf januari is de film te zien op YouTube. Videogroep Schijndel hielp een handje, zij filmden en monteerden de opnames. ,,Daar zijn we blij om, want van monteren hebben we geen kaas gegeten." De 600 euro subsidie gebruikt het drietal voor de opnamekosten.
Veghel
Nel van Manen is actief bij de wijkraad KCK, die in de Rooise wijken Kienehoef, Cathalijne en Kinderbos leefbaarheid en welzijn wil bevorderen. ,,Om de burendag en de kerstactiviteit te bekostigen, hebben we 1.000 euro subsidie gekregen. Het buurtfeest met burendag was een succes, met onder meer vluchtelingen die hapjes maakten, breakdancende jongeren en een luchtkussen. Daar is een koffie-uurtje uit voortgekomen. Een keer in de maand drinken we koffie bij Kamille, een woning voor verstandelijk beperkte mensen. Die mensen werken overdag en wij gebruiken dan de woonkamer." De wijkraad heeft geen eigen accommodatie. ,,Een gemeenschapshuis hebben we niet. Gelukkig hebben we een goede band met de twee basisscholen en mogen we hun ruimtes gebruiken. De schoolgebouwen zijn over drie jaar afgeschreven, mogelijk krijgen we daar dan een vaste stek." Dan komt de droom van de raad mogelijk ook uit: een eetpunt voor mensen met sociale problemen.
'We kregen subsidie voor de kerstaciviteit en burendag'
Sint-Oedenrode
Henk van Oorschot en medebewoners van de Rossinistraat in Schijndel hadden nog één wens voor de moestuin die al anderhalf jaar in bedrijf is: een schuilhut met regenwateropvang. ,,Het sedumdak vangt het hemelwater op en dat gaat naar grote tanks om te hergebruiken in drogere periodes. In de schuilhut willen we informatie geven over tuinieren, vergeten planten en irrigatie." Met de 1.300 euro subsidie betaalt de straat de vergunning-leges en het educatieve materiaal. Voor de hut zelf kregen ze subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds. ,,We zijn geen officiële vereniging. Door samenwerking proberen we een positieve bijdrage te leveren aan het samen wonen in de straat. Al sinds 2009 houden we zelf het groen bij in de straat. Wij leveren de handjes en de gemeente het gereedschap. Iedereen mag meedoen, zo niet, even goede buren." Eenzelfde principe hanteren ze in de moestuin: doe je mee, dan eet je mee. ,,Kinderen krijgen een eigen tuintje, de volwassenen delen de grond."
'In de schuilhut willen we informatie geven over tuinieren en irrigatie'
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Slachtoffer steekpartij Veghel is Congolees Sona Manpasi (55)
VEGHEL - Het slachtoffer van de steekpartij, gisteren in de Dahliastraat in Veghel, is Sona Manpasi. Hij overleed dinsdag aan het eind van de middag, nadat hij in en bij zijn huis in de Dahliastraat door een huisgenoot werd gestoken. Daarna vluchtte hij de straat op. Voor een woning in de Chrysantenstraat overleed hij aan zijn verwondingen. -
PREMIUM
Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’ -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen? -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer