Volledig scherm
2e flitsfoto © N Reigersman

Vijftig jaar actief voor de Gemondse muziekvereniging St. Lambertus

GEMONDE - Maar liefst vijftig jaar zijn ze al bij de Gemondse muziekvereniging St. Lambertus en behalve musiceren hebben ze verder ook veel voor de vereniging gedaan. Gisteravond kregen jubilarissen Mien Thomassen en Jeanne Dolstra in Zaal Kloosterzicht een insigne van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie opgespeld door wethouder Lianne van der Aa. 

De wethouder noemde Thomassen 'de moeder van de drumband en een redder in de nood' en Dolstra een 'gezichtsbepalend onderdeel van het orkest, op de eerste stoel naast de dirigent'. 

Dolstra haalde enkele herinneringen op. "Toen ik acht jaar werd, in 1966, ging ik bij de fanfare en ik weet nog dat ik het enige meisje was. Mijn vader had me een oude sopraansaxofoon gegeven en toen verzuchtte mijn moeder nog: 'Nu moet ons Jeanneke naar de blazers. Maar wat moet ze tussen al die mannen?' " Dolstra werd echter op handen gedragen. "Ja wat wil je? Ik was jong en een meisje. Dus ik kreeg veel marsen en chips tijdens de repetities en daarmee kon ik telkens wel een week vooruit tot de volgende repetitie." 

Thomassen speelde bij het Tamboerkorps. "Die was net heropgericht en daar zaten zowel jongens als meisjes, ongeveer fiftyfifty. Destijds was het vooral marsmuziek, nu meer percussie. Dat laatste vind ik leuker." Voor Thomassen voelt het orkest als een 'soort familie'. "Het is gezellig om na afloop even samen wat te drinken. En ik vind het ook heel leuk dat ik dit insigne heb gekregen. Mooi dat ze aan je denken."

Sjaak de Punder ontving de versierselen vanwege zijn 25-jarig jubileum. "Je bent veel langer bij deze muziekvereniging," erkende Van der Aa. "Maar je bent tussendoor lid geweest van een andere vereniging. Een soort transfer dus."

Volledig scherm
2e krantenfoto vlnr Jeanne Dolstra en Mien Thomassen © N Reigersman
Volledig scherm
flitsfoto vlnr Jeanne Dolstra, Sjaak de Punder en Mine Thomassen © N Reigersman