Volledig scherm
Mevrouw Mathilde Alkemade, Bert de Graaf en Jos Wijn (vlnr) bij de eyecatcher van de tentoonstelling: een eerbetoon van Frans Alkemade aan zijn vrouw. © FotoMeulenhof

Vijftig werken van Frans Alkemade uit Sint-Oedenrode naar tentoonstelling Den Haag

SINT-OEDENRODE - De nalatenschap van huisarts en kunstenaar Frans Alkemade bestond uit een onoverzichtelijke zolder met 1000 kunstwerken. Bert de Graaf en Jos Wijn categoriseerden de gehele collectie. Kunsthistoricus Jaap Nijstad selecteerde 50 werken voor een tentoonstelling in het SER-gebouw in Den Haag.

Levensgevaarlijk
De krakende zoldertrap naar de tweede verdieping is smal en geeft weinig houvast. Mevrouw Mathilde Alkemade (92) maant tot voorzichtigheid. Jos Wijn: "Ruim 2 maanden zaten we dagelijks op zolder om de werken van Frans die kriskras opgeborgen waren, te categoriseren. Twee keer per dag bracht Mathilde ons hier boven koffie en thee. Levensgevaarlijk."

Kunstkenner Bert de Graaf: "Ik zette elk werk op de schildersezel, bekeek de conditie, de techniek en de afmetingen. Alle werken werden gefotografeerd, kregen een volgnummer, werden digitaal opgeslagen en werden afgestoft voordat ze verhuisden naar de rekken die zoon Floris timmerde. Ja, ook de achterkant is interessant, die vertelt welke prijzen sommige werken haalden."

Enorm
De zolder lijkt een slingerend doolhof met diverse rekken. De Graaf: "De conditie van de schilderijen is redelijk tot goed. Licht, temperatuur en vochtigheid van de zolder zijn in evenwicht. We selecteerden vooral op grootte: de werken van Frans variëren van enorme afmetingen tot enkele centimeters."

Bijzonder vindt De Graaf de ovale- en de kreukelwerken, een eigen vinding van Alkemade. "Er ging hier een heel kunstenaarsleven door mijn handen. Je ontdekt de verschillende stijlen: de beginperiode met portretten, de herkenbare Rooise Dommellandschappen, abstracte en experimentele schilderijen en collages. Ze vertellen de gemoedstoestand van de maker."

"Trots op de tentoonstelling? Nee blij", zegt mevrouw Mathilde Alkemade. "Mijn man schilderde, tekende en maakte collages om ze te laten zien. Ik ben blij dat er uit zijn vele werken een selectie tentoongesteld wordt." Meer nog dan Frans zelf was zijn vrouw fier op haar mans werk. "We maakten een reis naar Las Vegas en ontmoetten daar toevallig de president van het Grand Palais in Parijs. Ik liet haar reproducties zien en ze nodigde mijn man gelijk uit voor de eerstvolgende expositie. Hij was verbijsterd, maar ontzettend blij. Want vroeger was kunstenaar geen beroep. Je moest een vak leren. Mijn man was kunstenaar en arts tegelijk. Hij kon toveren met papier en met mensen. Hij had aandacht voor patiënten en wist in zijn tekeningen ook precies waar hij accenten moest leggen."

Niet kiezen
Na zijn overlijden in 2015 zadelde Frans Alkemade zijn nabestaanden op met een enorme erfenis kunstwerken. Kunstwerken die ooit tentoongesteld werden en die met prijzen beloond werden, maar die Frans niet wilde verkopen. Soms wel weggeven. Via kunsthistoricus Jaap Nijstad komt er een aantal in aanmerking voor een tentoonstelling. Mevrouw Mathilde Alkemade: "Ik was blij dat Bert en Jos alle werken ook digitaal hadden. Om de afbeeldingen goed te onderscheiden vond mijn kleinzoon dat ik een nieuwe, grote televisie moest kopen. De kinderen en Nijstad hielpen bij de selectie. Want er zijn zóveel mooie objecten. Ik kan niet kiezen."

De tentoonstelling in het SER-gebouw in Den Haag loopt van begin april tot 12 mei.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement