Volledig scherm
Portret bokskampioen Alicia Holzken uit Queen of the Ring © Marleen Swaans

Visuele ode aan boksende vrouw

KNEGSEL - Fotografe Marleen Swaans uit Knegsel brengt de wereld van vrouwelijke boksers in Nederland in beeld in haar fotoboek Queen of the Ring. De strijd in de ring  gaat ook over het gevecht tegen vooroordelen en stereotypen.

Als Alicia Holzken uit Sint-Oedenrode vertelt dat ze professioneel bokser is, heeft ze bijna altijd wat uit te leggen. 'Had ik niet achter je gezocht', is de meest gebruikelijke reactie. Met haar slanke postuur en fijne gelaatstrekken voldoet het jonge bokstalent (Nederlands kampioen in gewichtsklasse tot 51 kilo) in de verste verte niet aan het beeld dat veel mensen van vrouwelijke boksers hebben. ,,Zij worden vaak onterecht als enge vechtmachines gezien, of als onvrouwelijk", zegt fotografe en cultureel antropologe Marleen Swaans, afkomstig uit Knegsel, nu woonachtig in Rosmalen.

Queen of the Ring

Met dit stereotype wil de fotografe afrekenen in haar gisteren gelanceerde fotoboek Queen of the Ring. Holzken is één van de dertien boksers die Swaans op de gevoelige plaat heeft vastgelegd voor haar visuele ode aan de boksende vrouw. Het zijn indringende reportages. Ook Nouchka Fontijn, winnares van zilver op de Olympische spelen in Rio, en Europees kampioene Jessica Belder zijn geportretteerd in Queen of the Ring.

Swaans volgde de hoofdpersonen in haar boek gedurende enkele jaren: thuis, op trainingen, op hun werk én in het heetst van de strijd in de ring. Juist om het contrast te laten zien tussen het dagelijkse bestaan van de vrouwen én hun tweede leven als bokser.

Zo zien we neurologiestudente Gina Hofman op de ene foto hard blokken in de universiteitsbibliotheek voor haar tentamens, terwijl ze op de volgende pagina haar tegenstander in de boksring met een dodelijke blik probeert te imponeren. ,,Vrouwen hebben net zo goed als mannen die enorme fysieke kracht in huis die nodig is voor dit soort krachtmetingen. Dat wil ik laten zien,” aldus Swaans, die zelf ook fervent kickbokser is.

Quote

Sinds ik boks kan ik veel beter mijn grenzen bewaken, durf ik sneller nee te zeggen.

Alicia Holzken

Drempels

Toch lopen dames die de bokshandschoen willen oppakken nog altijd tegen hoge drempels op in Nederland. 'Boksen is grove, harde alfamotoriek waar je als vrouw verre van wordt gehouden', is de opvallende conclusie van voormalig kickbokser Marloes Coenen in het voorwoord van het fotoboek.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Nouchka Fontijn (Olympische zilveren medaille in Rio de Janeiro) in de boksring in Queen of the Ring. © Marleen Swaans
Volledig scherm
Alicia Holzken tijdens de training. © Marleen Swaans
Volledig scherm
Neurologiestudente Gina Hofman op de universiteit © Marleen Swaans

Swaans kan dit alleen maar beamen. ,,Dat begint al op jonge leeftijd. Over kleine jongetjes zeggen we maar al te snel: laat ze maar klauteren en rauzen. Jonge meisjes zullen deze woorden niet snel horen, terwijl ze er misschien net zo goed naar hunkeren fysiek los te gaan en hun lichamelijke power te tonen.” Boksen geeft vrouwen -met terugwerkende kracht- alsnog die mogelijkheid, volgens Swaans.

Voor Holzken gaat het zelfs verder: de krachtmetingen in de ring hebben ook haar mentale weerbaarheid een impuls gegeven. ,,Sinds ik boks kan ik veel beter mijn grenzen bewaken, durf ik sneller nee te zeggen.”

De vrouwen stonden volgens Swaans allemaal te springen om mee te werken aan het boek. ,,Ze waren blij met deze aandacht voor hun sport. Want ook al werken ze er keihard voor om wedstrijden te boksen, ze staan nauwelijks in de picture. Het laat zien hoe weinig aandacht er in Nederland is voor het vrouwenboksen.”

'Queen of the Ring' (224 pagina’s, ruim 200 foto’s) is te bestellen via marleenswaans.nl 

Volledig scherm
Neurologiestudente Gina Hofman in de ring tijdens een wedstrijd. © Marleen Swaans
Volledig scherm
Neurologiestudente Gina Hofman in de universiteitsbibliotheek. © Marleen Swaans
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement