Volledig scherm
Scholen in de regio Noordoost-Brabant, zoals het Fioretti College in Veghel, scoren goed als het gaat om het tegengaan van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. © FR076 Van Assendelft Fotografie

Weinig scholieren in Noordoost-Brabant verlaten school zonder diploma

VEGHEL - Slechts 1,2 procent van de scholieren in de regio Noordoost-Brabant verlaat school voortijdig. Hiermee behoort deze regio landelijk tot de top-drie met het laagste percentage voortijdig schoolverlaters. 

Zo meldt de gemeente Meierijstad in een persbericht. Gemeenten in deze regio werken samen met het Regionaal Bureau Leerplicht en voortijdig schoolverlaten Brabant Noordoost (RBL BNO) om schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten te voorkomen.  Dat gebeurt onder meer met het inzetten van leerplichtambtenaren. De regio Brabant Noordoost bestaat naast de gemeente Meierijstad uit de gemeenten Oss, Landerd, Boekel, Bernheze, Uden, Grave, Mill & Sint-Hubert, Boxmeer en Sint-Anthonis.  

Deze regio scoort al meerdere jaren goed als het gaat om het voorkomen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten. 

Jaarcijfers van RBL BNO werden onlangs bekendgemaakt. Onderwijswethouder Coby van der Pas van fusiegemeente Meierijstad is blij met de cijfers. ,,Na de fusie stonden wij voor de keuze om het zelf te doen of via het  regionale bureau. Vanwege de kennis van de doelgroep en de regionale samenwerking kozen we om bij hen aan te sluiten. En dat was een goede keuze."

Thuiszitters 

Het aantal thuiszitters in deze regio daalde van 67 naar 56, zo blijkt ook uit de jaarcijfers. ,,Dit zijn geen voortijdig schoolverlaters, maar leerplichtige jongeren die langer dan vier weken verzuimen", aldus een woordvoerster van de gemeente Meierijstad. ,,Vaak is dan sprake van complexe problemen waarbij ook Jeugdzorg aan de orde is. Het Regionaal Bureau Leerplicht geeft aan deze groep voorrang om zo snel mogelijk het schoolverzuim te stoppen. Iedere dag is er een te veel."  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement