Volledig scherm
Paul Nijhuis met zijn eerste prijs. © FotoMeulenhof

Wethouder Meierijstad reikt zilveren klomp uit, winnaar had liever niet gewonnen

SINT-OEDENRODE - Voor de negende keer op rij had Paul Nijhuis vrijdag de beste machinaal gemaakte klompen. "Ik ben vereerd, maar hoop telkens weer dat een collega de prijs wint."

Het klompenmakersvak staat op de lijst van het immaterieel erfgoed. Toch heeft de klomp als product het zwaar. Volgens deelnemers aan de nationale klompenmakerscontactdag vrijdag in De Beurs in Sint-Oedenrode, heeft Vadertje Staat geen enkele waardering voor de klomp. Paul Nijhuis uit Beltrum werd nationaal kampioen machinaal gemaakte klompen en ontving de zilveren klomp.

Draagklompen, kinderklompjes met een leren riempje en zelfs handgekerfde bruidsklompen tonen de creativiteit van klompenmakers uit het hele land. Toch stagneert de afzet en neemt het aantal klompenmakersbedrijven af. ,,Nog vijftien in Nederland”, denkt medeorganisator Marie-Louise Holl. Tijdens de discussie blijkt dat klompenmakers vasthouden aan hun traditionele product. ,,Buitenlanders hebben meer waardering voor de klomp dan wij Nederlanders. Hoe dom kun je zijn”, klink het uit de zaal. ,,Vroeger had de overheid ons nodig bij internationale beurzen. We reisden de hele wereld over. De nieuwe generatie overheid heeft geen waardering meer voor de klomp.”

In zijn pleidooi weerlegt Leo Adriaanse namens het immaterieel erfgoed deze meningen. ,,Er is een budget voor het opleiden van jongeren. Maar de impuls moet uit klompenmakers zelf komen. De klomp wás een nationaal product. Dit product dient aangepast te worden aan deze tijd zoals mode en kleding. Mijn voorstel is: maak een nieuw Hollands product, zoek een nieuwe markt, maak de klomp hip voor jongeren. Breng vakcollege en branche bijeen en stap desnoods allemaal op klompen de Ridderzaal binnen tijdens Prinsjesdag. Je hoeft je vak niet te verloochen, als je zoekt naar een nieuwe markt.”

Tulpen

Maar een klein aantal klompenmakers zond hun machinale en handgemaakte klompen naar de 86e keuring in Sint-Oedenrode. Uit Rooi en omgeving kwam geen enkele inzending. Toch leeft het klompenmakersvak, met name handgemaakte klompen, in Meierijstad, volgens wethouder Coby van der Pas. Haar oproep: ,,Ik daag jullie uit om samen een vuist te maken. Want met tulpen en molens zijn onze klompen een herkenbaar nationaal product.”

Paul Nijhuis, directeur/eigenaar van Klompenfabriek Nijhuis uit Beltrum, won in 1982 de eerste zilveren klomp. ,,Toen legden wij de basis voor onze verdere successen. Sinds 2009 werden we elk jaar winnaar. Ik ben vereerd met de prijs, maar hoop telkens weer dat een collega wint. Dit jaar scheelde het maar een kwart puntje.”

Winnaar van de handgemaakte klompen werd Gerald Getkate uit Enter. Hij ontving de zilveren effer.

Volledig scherm
© Corrie Bekkers
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Best e.o.