Volledig scherm
Een deel van de lijsttrekkers van Meierijstad in de trouwzaal van Sint-Oedenrode. © Robèrt van Lith/BD

De 'lokalo's' rukken verder op, ego's moeten aan de kant

MEIERIJSTAD - Kunnen lokale partijen iets leren van succes van Team Meierijstad? Ja, als ze hun ego's opzij zetten. Ze rukken steeds verder op in de plaatselijke politiek, de 'lokalo's'. De trend is onmiskenbaar.

En als ze het in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 slim aanpakken, zullen de lokale politieke partijen alleen maar groter worden. Maar dan moeten ze wel bereid zijn hun ego's opzij te zetten, dan kunnen ze gezamenlijk een vuist maken.

Trend
Deze week was de lokale lijst Team Meierijstad bij de raadsverkiezingen in de fusiegemeente Meierijstad – Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel – de winnaar. De partij wist 11 van de 35 zetels in de wacht te slepen. "Deze uitslag past helemaal in de trend die al een paar jaar aan de gang is", analyseert Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en lokaal bestuur aan de Universiteit Twente. "Een echte verrassing is de winst voor Team Meierijstad dan ook niet. Ze hebben het bovendien slim aangepakt."

Team komt voort uit zes lokale lijsten. "Daarmee heeft deze partij gezorgd voor een mooie vertegenwoordiging van alle kernen in deze grote nieuwe gemeente", constateert de hoogleraar, die de ontwikkelingen in Meierijstad op de voet volgt. "Dat spreekt veel kiezers aan."

"De kunst in Meierijstad is nu de juiste balans te vinden tussen het lokaal belang en het gemeenschappelijk belang in de nieuwe gemeente", waarschuwt hij wel. "Voor een zorgvuldig beleid en voor de continuïteit van het bestuur is dat wel nodig natuurlijk. Bij lokale partijen kan dat een struikelblok zijn. Zeker ook omdat politici hun ego ondergeschikt moeten maken aan het gemeenschapsbelang."

Meer in het ED van zaterdag of via de digitale krant.

Volledig scherm
Lijsttrekker Eus Witlox van Team Meierijstad na de bekendmaking van de winst van zijn partij. © Marc Bolsius
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. PSV is de productiefste ploeg van heel Europa

    PSV is de productief­ste ploeg van heel Europa

    PSV is op dit moment de meest productieve ploeg van heel Europa in de nationale competities. Na vijftien speelrondes heeft de ploeg van Mark van Bommel 53 keer gescoord. Dat is weliswaar net zoveel als Young Boys in Zwitserland, maar die ploeg was al 17 keer in competitieverband actief. Ook Rode Ster Belgrado kwam in Servië tot 53 goals, in 20 competitieduels. Maribor kwam in Slovenië tot 55 treffers, maar had daar 19 duels voor nodig. Het gemiddelde ligt dus onder de 3 goals per duel.

poll

Musea in Nederland zijn te afhankelijk van vrijwilligers

Musea in Nederland zijn te afhankelijk van vrijwilligers

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
1009 stemmen