Volledig scherm
© ANP

Dijken ophogen gaat niet zomaar in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE - Als Sint-Oedenrode de dijken zou verhogen, heeft dat ingrijpende gevolgen voor de aanblik van het dorp. Er zouden veel bomen moeten wijken en de Dommel verdwijnt deels uit het zicht.

Op sommige plaatsen, zoals aan de Lindendijk en op het stuk tussen Ahrend en de Waterzuivering, is een dijkverhoging zelfs onmogelijk omdat er woningen of schuurtjes in de weg staan.

De boodschap van Elings, die in opdracht van het waterschap onderzoek doet, was dan ook helder. Het centrum wordt er niet mooier op. En aangezien de monumentencommissie juist over de aanblik van het dorp gaat, was haar advies helder. De zogeheten 'zuidelijke bypass', het alternatief voor de dijkophoging, geniet de voorkeur. Daarbij wordt het overtollige Dommelwater aan de zuidkant om het dorp heen geleid. "Die oplossing is echter wel een factor tien duurder", becijferde de begeleidend ambtenaar van de gemeente. Daarom hopen Sint-Oedenrode en het waterschap bij de provincie en de EU geld los te weken voor een project om die oplossing toch mogelijk te maken.

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
81'
1-2
Shakhtar DonetskSHA
away logo
home logo Manchester CityMCI
81'
2-1
NapoliNAP
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1321 stemmen