Volledig scherm
Bij Olland werden zwijnen gespot. Ze zijn inmiddels afgeschoten

Jagers en boeren: 'Ollandse zwijnen zijn illegaal uitgezet'

OLLAND - Het Groene Woud is na vijf maanden weer zwijnenvrij. Het laatste exemplaar is door jagers afgeschoten. Maar hoe kwamen de dieren er terecht? Natuurbeheerder Brabants Landschap, jagers en boeren weten het wel: 'Ze werden illegaal uitgezet'.

Hidde Hoetink van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO Dommeldal en zelf jager is er zeker van. De vijf zwijnen die de afgelopen maanden in natuurgebied het Groene Woud rondscharrelden waren helemaal niet wild. „Je kon ze tot op een paar meter benaderen. Dat lukt bij échte wilde zwijnen nooit. Ze moeten uitgezet zijn.”

Maïsveld
De vijf zwijnen werden in september vorig jaar werden gespot bij een maïsveld van Jan van Hoof uit Sint-Oedenrode. „Ik had nog nooit een zwijn in het wild gezien. Zelfs de jager die ik belde geloofde het in eerste instantie niet.” Toen de maïs vlak daarop van de akker gehaald werd, schoten jagers al twee dieren. De overige drie kozen het hazenpad. Sindsdien het het trio regelmatig gezien, maar het duurde tot half januari voordat het laatste exemplaar tegen de lamp liep.

Losgelaten
Wie de zwijnen losgelaten heeft is niet bekend. Annelieke Kelderman van Brabants Landschap hoopt dat de bloedmonsters die naar de Gezondheidsdienst voor Dieren GD gestuurd zijn hierover duidelijkheid kunnen verschaffen. Ook de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor een DNA-analyse. De GD zegt hier geen gehoor aan te kunnen geven. „We controleren de monsters steekproefsgewijs alleen op dierziektes.”

Nulstand
In Noord-Brabant geldt een nulstand voor het wilde zwijn. Dat betekent dat de dieren in principe afgeschoten moeten worden. In het Leenderbos en rond de Stippelberg lopen echter zoveel wilde varkens rond dat ook de provincie beseft dat de nulstand daar een utopie is. Gedeputeerde Johan van den Hout heeft de regie voor het beheer daarom belegd bij lokale zwijnentafels. Zij moeten beslissen hoe ter plaatse met de zwijnen omgegaan moet worden: gedogen of afschieten.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
EINDE
0-1
PSVPSV
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
3-1
ExcelsiorEXC
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
4-2
VitesseVIT
away logo
home logo Roda JC KerkradeRJC
14'
0-0
AZAZ
away logo
home logo ADO Den HaagADO
EINDE
4-1
Heracles AlmeloHER
away logo

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1637 stemmen