Volledig scherm
© Robèrt van Lith/BD

Zes wethouders in Meierijstad, of minder?

SINT-OEDENRODE - Zes wethouders in Meierijstad is veel te veel, vinden de oppositiepartijen. Maar is dat wel zo? De oppositiepartijen in Meierijstad hebben de messen geslepen. Komende donderdag zullen zij in de gemeenteraad fikse kritiek uiten op het nieuwe college van B en W, dat gaat bestaan uit zes wethouders. Zo bleek donderdag bij de presentatie van het coalitieakkoord van Team Meierijstad, CDA, VVD en PvdA.

Zes wethouders is te veel en te duur voor een gemeente met bijna 80.000 inwoners, vinden zij. En dat vinden veel volgers van de politiek in Meierijstad, zo blijkt onder meer op social media. Een zesde wethouder kost de gemeente jaarlijks 110.000 euro, een kostenpost van ruim een half miljoen euro dus voor deze raadsperiode die tot maart 2022 duurt.

De oppositie wijst naar veel grotere gemeenten als Den Bosch (150.000 inwoners) en Tilburg (213.000 inwoners) waar ze met ‘slechts’ vijf wethouders werken. Toch valt de keuze van de nieuwbakken coalitie voor zes wethouders te verdedigen.

Maximaal zeven
Volgens de gemeentewet heeft een gemeente met 60.000 tot 100.000 burgers recht op maximaal zeven fulltime wethouders. Wat dat betreft staat Meierijstad niets in de weg om voor zes bestuurders te gaan. Maar bovenal staat Meierijstad een gigantische klus te wachten, zoals voorman Eus Witlox van Team Meierijstad het verwoordde.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1986 stemmen