Volledig scherm
John van den Oetelaar © john

Beste Lezer: Betrouwbaar

ColumnVandaag kunt u in deze krant lezen dat er ook weleens wat mis gaat in het journalistieke proces. De Raad voor de Journalistiek tikte ons op de vingers en dus publiceren we de conclusie van deze uitspraak integraal, zoals het hoort. Daar zijn we niet flauw in. De raad heeft geoordeeld en die uitspraak accepteren we.

In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl

Betrouwbaarheid is ons grootste goed. U mag van ons verwachten dat wat wij publiceren ook echt waar is. Als we vaststellen dat we fout zaten, dan corrigeren we dat. Soms worden we op de vingers getikt door u, de kritische lezer. Intern proberen we de controle natuurlijk ook op orde te hebben, door verhalen door meerdere mensen te laten lezen. En dan wikken en wegen we, vragen indien noodzakelijk nog om een oordeel van onze bedrijfsjurist en nemen we een beslissing. Soms publiceren we dan, maar soms zien we ook af van publicatie.

U kunt ons alleen beoordelen op wat u van ons leest, maar er is meer. Pas nog zat ik aan tafel met twee mensen en een verslaggever over een verhaal dat na veel werk nog steeds niet gepubliceerd is. En misschien gebeurt dat ook niet, als we alle belangen tegen elkaar hebben afgewogen. We wegen journalistiek, juridisch en menselijk. Daar zijn mensen het niet altijd mee eens. Bijvoorbeeld als plotsklaps een foto van hen in de krant staat. Hadden we niet om toestemming moeten vragen? Zijn wij wel op de hoogte van de nieuwe wet op de privacy...? Goede vragen waarop wij zoveel mogelijk fatsoenlijk antwoord proberen te geven. En ook vragen die ons scherp houden.

Momenteel verkeren we in de afrondende fase van een heel groot journalistiek project dat meer dan 5,5 jaar beslaat. De productie is onderwerp van veel discussie, nog steeds buiten uw gezichtsveld. Advocaten van binnen en buiten het bedrijf buigen zich met ons en met mensen die in de productie worden opgevoerd over de inhoud. Dat kost veel tijd, veel kruim en nog meer geduld. Maar het is goed. Het dwingt ons tot nadenken. Over de inhoud, over onze rol, over onze grenzen en over waartoe wij op aarde zijn: u zo betrouwbaar mogelijk informeren.

En daarom zijn we ook blij met de Raad voor de Journalistiek, ook al tikt die ons soms op de vingers.