Volledig scherm
John Graat.

Beste lezer: Ode aan Wesley Sneijder

ColumnDit is een ode. Niet aan politici die voor hun teksten leentjebuur spelen bij  anderen, zoals Jesse Klaver deed met zijn ‘dit is een ode aan handjes die helpen’. Zijn tekst op tv leek wel erg veel op die van cabaretier Vincent Bijlo. Niet erg authentiek, niet oprecht, allemaal bedacht door zijn adviseurs.

In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.graat@ed.nl

Dit is een ode. Maar niet aan ministers die antwoorden geven aan de Tweede Kamer en de pers zonder duidelijk te maken wat ze nou echt zelf vinden. Zoals minister Stef Blok deze week. Ingefluisterd door zijn adviseurs draaide hij steeds weer hetzelfde riedeltje af. Naar wat hij nou werkelijk vindt over de multiculturele samenleving liet hij gissen.

Dit is een ode. Maar niet aan al die wethouders, burgemeesters en andere bestuurders, ook in onze regio, die zich te vaak verschuilen achter hun woordvoerders. Voor de media zijn ze zelden nog direct aanspreekbaar. Hun ingeblikte, soms weinig zeggende antwoorden komen vaak schriftelijk, zorgvuldig afgestemd met ambtenaren om te voorkomen dat ze een politiek krasje oplopen.

Quote

Mijn ervaring is dat echte toppers wel iets durven te zeggen.

En dit is zeker geen ode aan al die voetballers die in interviews uitblinken in nietszeggendheid. Veertien jaar was ik sportjournalist. Mijn ervaring was dat de echte toppers altijd wel iets durfden te zeggen. Zoals wielrenners die gewoon  spontaan het woord doen, ook na een zware tocht. Zij weten als geen ander dat ze dankzij de media en het volk een goede boterham verdienen. Oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband wist dat ook. Hij wees er laatst nog op in zijn column in De Telegraaf: aandacht van kritische pers heeft hij altijd gekoesterd omdat zijn sport het keihard nodig had om in Nederland groter te worden.

Maar dit stukje is eigenlijk vooral een ode aan één voetballer die het ook snapte: Wesley Sneijder. Deze week nam hij afscheid van Oranje. Sneijder was altijd bereid de pers te woord te staan. Hij was dan realistisch, zelfkritisch en nooit arrogant. Hij zei gewoon wat hij vond. Hij liet zich niet leiden door voorlichters, of angst voor de media, hij bleef gewoon authentiek, open, direct en eerlijk antwoord geven op moeilijke vragen. Wesley Sneijder was in vele opzichten een grootheid.