Volledig scherm
Chris Paulussen.

Beste lezer - Positief

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: c.paulussen@ed.nl.

Deze week moest ik terugdenken aan de goednieuwskrant die het ED in oktober 1996 samen met positiviteitsgoeroe Marinus Knoope maakte. 'Wat doen we als Philips een nieuwe ontslagronde bekendmaakt', had ik vooraf gevraagd. 'Dat zien we dan wel', luidde het antwoord van de hoofdredacteur. En - voor wie het zich niet herinnert - het was of de duvel ermee speelde, Philips kondigde uitgerekend op die dag weer duizenden ontslagen aan.

Risicoloos
Volgens de positieve benadering van Knoope hadden we er een verhaal van moeten maken in de trant van 'nieuwe kansen voor Philips-werknemers', maar dat durfden we niet aan. Het werd het vrij risicoloze en flauwe 'Philips versnelt acties winstherstel'. De goednieuwskrant toonde vooral aan dat het nieuws komt zoals het komt. Het laat zich niet sturen. Het was een aardig experiment, maar niet voor herhaling vatbaar.

Ik moest weer aan de goednieuwskrant denken, nadat wij op de redactie de dinsdagkrant hadden besproken. Napratend vroegen we ons af wat het nieuws over de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn - de zoveelste terreuraanslag - met mensen doet. Worden mensen ongerust, bang? Het antwoord is ja. Er zijn zelfs mensen die geen krant meer lezen en niet meer naar nieuwsprogramma's op televisie kijken vanwege de ellende die ze voorgeschoteld krijgen. Daags na de aanslag sprak een tv-verslaggever op de kerstmarkt in Maastricht een vrouw aan die nog niets van de tragedie in Berlijn had meegekregen. Zalig zijn de onwetenden.

Verknipt beeld
Komt dat niet doordat wij - de media - lezers en kijkers een verknipt beeld geven van wat zich in de wereld afspeelt, oppert een collega. Voor een deel is dat zeker waar. Als het over de Syrische stad Aleppo gaat, laten we de kapotgeschoten wijken zien die door de meeste bewoners zijn verlaten. Dat is het oostelijke deel van de stad. In het westen van Aleppo leiden mensen intussen een vrij normaal leven. Winkels en markten zijn er gewoon open. Dat wordt zelden getoond. Na een aardbeving in Italië laten de media de grootste ravage zien, de gebouwen die de beving hebben overleefd en gewoon nog overeind staan, zijn niet interessant. Niet de automobilisten die gezond en wel hun bestemming bereiken halen het nieuws, maar degene die niet aankomt.

De media laten zien wat bijzonder is, dat is vaak negatief, stelt een collega, zoekend naar een verklaring. Ik bestrijd de opvatting dat de media vooral slecht nieuws brengen, dat goed nieuws geen nieuws is. Ik heb ooit voor deze rubriek de kranten van twee weken erop nageslagen en vastgesteld dat er meer goed nieuws dan slecht nieuws in stond.

Positieve verhalen
We bladeren de krant van afgelopen dinsdag door, met het nieuws over Berlijn en de doodgeschoten Russische ambassadeur in Ankara, en constateren dat er desondanks ook veel goed nieuws in staat. Vooral in het tweede katern staan positieve verhalen, over de regio, over uw en mijn omgeving dus.

Kennelijk zijn wij met z'n allen vooral gefocust op slecht nieuws, valt dát ons op, en zien we pas hoeveel goed nieuws ook in de krant staat als we er bewust naar op zoek gaan.

Misschien moeten we dat wel vaker doen, de aandacht richten op het goede nieuws, al is het maar om te voorkomen dat ons beeld van de wereld - ver weg en dichtbij - vertekend wordt door de misère die er ook is, maar die niet altijd hoeft te overheersen.

Ik wens u positieve feestdagen.