Volledig scherm
John van den Oetelaar. © @ED

Beste lezer - Smart

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of bij de media in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl.

Vorige week kocht ik een nieuwe tv, eentje die smart is. Die had ik nog niet.Ik had weliswaar een platte televisie, maar nog gewoon een domme, kennelijk. En toen kwam het: de installatie. Een makkie voor de een, een drama voor de ander. Nu ben ik niet heel erg atechnisch, maar wel een beetje wars van aanwijzingen, waarmee installatie van meer dan gemiddeld ingewikkelde dingen meestal wel een probleempje of twee opleveren.

Nog voordat ik de televisie kon 'opstarten', bleek dat ik een UTP-kabel nodig had, vanwege het 'smart'-gedeelte. Dat diende gevoed met een constante toevoer vanaf het wereldwijde web. Een kabel was beter dan gewone wifi. Mijn partner werd verdrietig van een losse kabel over de plinten, dus moest ik kabels trekken. U begrijpt: dat ging mis. En dus volgde er wat hak- en breekwerk en de volgende week lichte tot middelzware herstelwerkzaamheden.

Toen dit alles verholpen was moest ik de televisie nog instellen. Alleen al de privacy-instelling en -toelichting dreven mij tot wanhoop. Inmiddels werkt de televisie en richt ik me voor de bediening zo nu en dan tot mijn 8-jarige dochter, die zonder enige handleiding mij qua televisiekennis al meermalen rechts heeft ingehaald.

Makkie
Waarom moet u dit allemaal weten eigenlijk? De komende weken gaan wij met de redactie over op een nieuw systeem waarmee wij de krant en site maken. Makkie voor de een, een drama voor de ander.

Voor verslaggevers wordt het allemaal wat makkelijker, zo ik het nu kan overzien, maar van eindredactie en vormgeving vergt de invoering nogal wat inspanning. Eindredacteuren en vormgevers zijn de tovenaars van het redactiesysteem. Die moeten uit alle hoeken en gaten van het systeem de stukjes en foto's zien te halen. Ook als die stukjes door collega's verkeerd gecodeerd worden en verloren lijken in een zee van data.

Iedereen wordt dezer weken opgeleid. De winkel wordt als het ware verbouwd, maar we blijven gewoon open. Ikzelf moest ook getraind worden.

En? Ik vind het systeem nogal overzichtelijk, maar die opmerking werd me tijdens de cursus niet in dank afgenomen door collega Neijts, aan mijn rechterzijde. Onuitstaanbaar vond ze me zelfs, zuchtend en puffend onder de hoeveelheid info die ze moest verstouwen.

Ze werd in balans gehouden door collega Paulussen, de beheerder van deze opiniepagina's, die aan mijn rechterzijde met groot optimisme aan de slag ging en met veel vertrouwen de overgang tegemoetziet.

Nomade
Chef eindredactie Gerard Lukken heeft het hele proces van de overgang stevig in de klauwen en is met een clubje getrouwen een plan aan het smeden om het hele proces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Zelf word ik opgeleid door een collega uit Rotterdam, Nevin. Zij reist de komende maanden als een trainingsnomade door het land om alle redacties klaar te stomen voor het nieuwe systeem. Dat doet ze met bewonderenswaardig geduld en veel energie. En ze is niet alleen: over een dikke week landt er een ondersteuningsteam van maar liefst zestien mensen om de redactie te begeleiden bij de overgang. Dat zijn technici en redacteuren van andere titels, die het klappen van de zweep kennen, zoals Nevin.

De winkel blijft gewoon open en u zult er als trouwe klant weinig van merken, van de verbouwing. U krijgt de krant gewoon in de bus en de site blijft hyperactueel. En ondertussen worden wij weer wat meer 'smart', net als mijn nieuwe televisie. Eindredacteuren en vormgevers zijn de tovenaars door John van den Oetelaar De winkel blijft gewoon open en u zult er als trouwe klant weinig van de verbouwing merken