Volledig scherm
Mario Bouwmans.

Beste lezer - Stagiaires

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek. Vragen of opmerkingen: stuur een e-mail.

Stagiaires lopen vrij continu bij ons mee. Jonge mensen, meestal van de journalistenopleidingen in Tilburg en Utrecht, die, als zij voldoende moed bij elkaar geschraapt hebben, de onvermijdelijke vraag stellen of de krant er over tien jaar nog is. Dat mechanisme kent een prachtige voorspelbaarheid. Eerst krijgen we een complimenteus bedoelde opmerking over 'dat er toch wel veel bij komt kijken op een krantenredactie', soms nog wat voorzichtig gevolgd door een vraag naar de oplage en dan – tien tegen één – hengelen ze rechtstreeks naar het overlijdensbericht van de papieren boodschapper.

U zou zulke lunchgesprekjes eens moeten meemaken. Direct vliegen er enkelen van mijn collega's in de verdediging met hun waarheden als 'een dure drukpers die nog vijftien jaar afgeschreven moet worden', 'trouwe lezers die nog zeker twintig jaar leven en hun krant echt niet kwijt willen, want het is lekker makkelijk om elke dag het nieuws netjes opgedist uit je brievenbus te halen'. De meer onderzoekende types onder de redacteuren durven nog wel een eindje mee te gaan op het pad van de vertwijfeling – 'onze lezers verjongen niet', 'we verdienen online nog niet wat we met papier binnenhalen', 'we worden als onderdeel van de gevestigde orde gezien' – om dan toch naar veilig terrein over te springen: 'de kloof naar volledig digitaal is voorlopig te groot' en 'de kranten zijn nog altijd een zware machtsfactor, we doen er toe'.

De ogen van zo'n journalist in opleiding verraden veel. Die zien van dichtbij ook hoe lastig de opgave is om nieuws te maken voor zowel online (snel) als krant (iets minder snel), in te weinig tijd en met weinig handjes, voor een publiek dat almaar kritischer wordt, minder clubtrouw toont en er geen 300 euro per jaar voor over heeft. Die jonge ogen zien bevestigd waar ze zelf al bij voorbaat niet in geloven. Met een beetje doorvragen leg je bloot dat ze zelf ook geen krant lezen of er weinig affiniteit mee hebben. Weten zij veel dat het meeste nieuws dat zij via de snelle media tot zich nemen oorspronkelijk ergens door een krantenjournalist is opgehaald.

Misschien is nog wel het meest zorgelijk dat ze er bij voortduring een platformkwestie van maken: als we het papier maar loslaten, dan komt alles goed. Het probleem van de journalistiek ligt veel fundamenteler en dieper sinds haar grootste tegenstanders de hakbijl laten zweven boven de wortels van de vrije pers. Zij leggen het kritisch volgen en de maatschappelijke betrokkenheid van de 'waakhond' uit als 'linkse arrogantie', 'azijnpisserij' en 'negativiteit' waarmee ook nog 'de gezonde meerderheid wordt buitengesloten'. Daar scoor je mee in populistische kringen. Maar ook voor veel ondernemers, politici en de massa anonieme digitale meningspuiers is de pers de gebeten hond, eentje die ze kunnen missen als kiespijn.

In dat vijandige klimaat met nauwelijks lonkend toekomstperspectief moet een aankomende journalist sterk in de schoenen staan om zijn of haar roeping te volgen. Het is te hopen dat de talentvollen doorzetten en het belang van de journalistiek niet laten verengen tot getwist over welk kanaal het wint. Zij zijn degenen die ons nobele vak in leven kunnen houden met het onafhankelijk overbrengen van informatie in dienst van de waarheidsvinding. Alles voor de lezer, daar proberen we elke nieuwe stagiaire weer van te doordringen.