Volledig scherm
Chris Paulussen.

Beste lezer - Taal leeft, Er verdwijnen woorden en er komen nieuwe woorden.

BESTE LEZER - In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of bij de media in het algemeen. Reacties: c.paulussen@ed.nl.

En woorden krijgen een andere lading. Neem het woord allochtoon, ooit geïntroduceerd als een neutrale term voor mensen van niet-Nederlandse afkomst. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en het Centraal Bureau voor de Statistiek vinden de term echter niet meer precies genoeg en stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen. Zij spreken voortaan van inwoners met een migratieachtergrond.

Weer een probleem de wereld uit? Ik denk het niet. Wat in de hoofden van mensen zit verander je niet door woorden uit het vocabulaire te schrappen.

MSM
Neem begrippen als politiek correct of het uit het Duits overgewaaide Gutmensch, die de lading van schijnheiligheid hebben gekregen. Alsof de wereld met politieke incorrectheid en Schlechtmenschen zoveel beter af is.

Inmiddels zijn ook woorden als elite en gevestigde orde (establishment) voorzien van een negatieve lading en worden ze te pas en te onpas geplakt als etiketten om onvrede – vaak onbestemd – over iets of iemand uit te drukken.

Zo worden wij als krant steeds vaker geschaard onder de MSM die heulen met de elite en het establishment. MSM staat voor mainstream media – kranten, omroepen etc. – en het klinkt steeds meer als een scheldwoord. Vooral sinds Donald Trump de presidentsverkiezingen in de VS heeft gewonnen.

Leugenaars
Terwijl diezelfde Trump toch – ongewild – mede door de MSM in het zadel is geholpen. Op elke verkiezingsbijeenkomst hitste Trump zijn publiek op tegen de aanwezige journalisten – dieptepunt was de wijze waarop hij een gehandicapte journalist belachelijk maakte met zijn handicap. Maar de journalisten bleven komen en hun werk doen, ondanks dat ze telkens weer werden uitgemaakt voor corrupt en voor leugenaars. En ze bleven ook de onwaarheden die Trump verkondigde blootleggen met hun factchecking.

Het zijn niet alleen de MSM die Trump hebben groot gemaakt. Ook de sociale media hebben daar aan meegewerkt. Daarbij werd zoveel nep-nieuws verspreid dat Google en Facebook hun verantwoordelijkheid niet langer kunnen ontlopen en maatregelen hebben aangekondigd om flauwekul-berichten te weren.

Begin deze week had Trump een ontmoeting met de MSM in de VS. De New York Times bedankte voor de uitnodiging omdat het om een besloten bijeenkomst ging waarover niet naar buiten toe mocht worden bericht. De wel aanwezige vertegenwoordigers van tv-stations en kranten moesten zich een tirade van Trump laten welgevallen, waarin zij opnieuw werden uitgemaakt voor corrupt en onbetrouwbaar.

Kritiek
Dat de New York Times er goed aan had gedaan om daarvoor te passen, bleek toen Trump alsnog instemde met een on the record- ontmoeting met vertegenwoordigers van de krant. Daarin toonde de aankomend president zich kritisch maar was zijn toon een stuk gematigder dan in de besloten bijeenkomst.

Journalisten zijn niet verheven boven kritiek. Het Oekraïne-referendum, de Brexit, de verkiezing van Trump, er zijn meer dan genoeg redenen voor zelfreflectie en om zo nodig bij te sturen. Maar journalisten moeten zich ook niet gek laten maken door de 'boze witte man' – ook al zo'n moeilijk te vatten containerbegrip, al is het maar omdat het alle vrouwen buitenspel zet – en vooral hun werk blijven doen. En dat houdt ook in Trump en zijn vaandeldragers elders in de wereld kritisch blijven volgen.