Beste lezer: terugschakelen naar Jos B. leek ons wat potsierlijk

ColumnU was het niet gewend van ons, het noemen van namen van een verdachte. Maar we deden het wel, sterker nog: we plaatsten ook een foto. Ik heb het over Jos Brech, door sommige media inmiddels weer Jos B. genoemd.

In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl

Volledig scherm
John van den Oetelaar. © Joost Hoving

Een lezer mailde mij hierover. Hij had het gevoel dat sensatiezucht hier boven de journalistieke ethiek ging. En wees mij vervolgens op het gebruik, zowel in  Nederland als in andere landen, om verdachten te beschermen. Om met het laatste te beginnen: in Nederland is de pers vrij terughoudend als het gaat om het noemen van de namen van verdachten. In België gaat de pers daar bijvoorbeeld al veel makkelijker mee om.

Het ED kent een traditie van grote terughoudendheid, allemaal vanuit de  gedachte: wij zijn geen rechter, dus wij gaan ook niet op zijn stoel zitten. Het ED heeft een stijlboek waarin ook deze materie behandeld wordt. Wij noemen wel voornaam en leeftijd, maar dan ook alleen als dat niet kan leiden tot herkenning. Een 102-jarige man uit Elsendorp, met de naam Quintus zou al te makkelijk te herkennen zijn.

Soms maken we een uitzondering. Als het maatschappelijk belang, naar onze inschatting, groter is dan het belang van het borgen van de identiteit.

Doorslag

Dat eerder genoemde maatschappelijke belang was er volgens ons, na overleg op de redactie, ook nu. Een verdachte die door justitie zelf niet gevonden kon worden, maar die wel wist dat hij gezocht werd. Onze overweging dat wellicht andere kinderen in gevaar zouden kunnen zijn, dan wel zouden kunnen komen, gaf de doorslag. Dus publiceerden we naam en foto.

Toen Jos Brech eenmaal gearresteerd was, hadden we kunnen terugschakelen naar Jos B. Dat leek ons wat potsierlijk. De naam was inmiddels breed bekendgemaakt, langs alle mogelijke kanalen. De eerder genoemde lezer sloeg aan op de voorpagina van afgelopen maandag. En eerlijk is eerlijk: ook intern is stevig gediscussieerd of dat goed was, zo’n grote foto van een man die inmiddels weer gewoon verdachte is. En hoewel voor de foto hetzelfde geldt als de naam, namelijk: breed bekend, moet ik zeggen dat het best wat  terughoudender had gekund.