Volledig scherm

BOA: alcoholfestijn

Op 24 augustus bezocht ik met mijn vrouw en jongste zoon het popfestival Brabant Open Air (BOA) in Eindhoven.

Bij de ingang vroeg een beveiliger of ik mijn zakken leeg wilde halen. In mijn broekzak bevond zich een zakje met iets minder dan een halve gram cannabis, net genoeg voor twee joints. Tot mijn verbijstering pakte de beveiliger het zakje van mij af. Ik werd voor de keus gesteld: mijn minuscule hoeveelheid cannabis voor persoonlijk gebruik afgeven of oprotten. Ik koos, onder protest, voor het eerste.

Op het festivalterrein lachten de Amstel-reclames ons van alle kanten toe. Tussen de optredens door werden op maximaal volume Amstel-commercials vertoond op de grote schermen naast het podium. De sympathieke presentator Frank Lammers riep het publiek op 'veel bier te drinken', zodat de organisatie uit de kosten zou komen. Voor wie nog sneller bezopen wilde worden, liepen er mooie dames van de firma Berentzen, die zogenaamde shots Apfelkorn aanboden. Deze zoete appellikeur bevat 18 procent alcohol en is geliefd bij jongeren.

In de Ranking van drugs die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2009 opstelde, staat alcohol op de vierde plaats en cannabis op plaats elf. De Nederlands jeugd is inmiddels Europees kampioen comazuipen. Het is volwassen Nederlanders toegestaan in coffeeshops tot vijf gram cannabis te kopen voor persoonlijk gebruik en deze cannabis te consumeren. De BOA-organisatie heeft hier geen boodschap aan: gezopen zal er worden. De letters BOA staan wat mij betreft voor Bijzonder Onvriendelijk Alcoholfestijn.

Derrick Bergman, Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC)