Volledig scherm
Geert Wilders in de Tweede Kamer.foto Robin Utrecht/ANP

Cabaret in Tweede Kamer

De oneliners vlogen ons om de oren in de Tweede Kamer.

Grote 'ster' was Geert Wilders. Losjes, ad rem, komisch, grof, niets leek te gek. Bedrijfspoedel en woestijnvervuiling, metaforisch was hij op dreef. En uiteraard was er zijn slachtoffer op de eerste rij, meneertje Cohen, de grote gedoger. Al in de eerste minuut van de show pakte Wilders met een onverwachte interruptie zijn geliefde positie. Die van cabaretier.

Inschakelen op Politiek 24, het is meer en meer een welkome vrijetijdsbesteding. Wie had dat gedacht, dat in het huis waar Drees, Van Agt en Lubbers ooit de scepter zwaaiden, zoveel hilariteit zou kunnen heersen. Wilders groeit in zijn geuzenrol. Was hij eerst nog van het niveau 'tonpraten in een Venlose kroeg', inmiddels heeft hij ontpopt als groot cabaretier. Hij straalt op het podium, deelt tikken uit aan zijn opponenten en pareert pogingen om zijn komische rol over te nemen met de directheid van een moker.

Ben ik alleen maar gelukkig dat ik naast Humor24 ook naar Politiek24 kan schakelen voor mijn portie lach en plezier? Nee!

Ik moet steeds meer denken aan de wijze woorden die ik ooit toegeworpen kreeg als docent Nederlands. Mijn rector sprak me, naar aanleiding van mijn hoge grappengehalte in de klas, aan op mijn rol in de school. 'Ivo', zei hij, 'voor een cabaretier kopen mensen een kaartje, omdat ze hem grappig vinden. Realiseer je dat ze voor jouw show geen kaartje kopen, maar verplicht in het publiek zitten.'

En dat is volgens mij waar het over gaat bij de grens tussen respect en vrijheid van meningsuiting. Natuurlijk moet iedereen altijd alles kunnen zeggen, mits het niet aanzet tot geweld. Maar politiek is een baan. Een vak. Een opdracht. De Tweede Kamer een debathuis, waar 150 mensen voor gekozen worden om ons land zo goed als kan te besturen. Daar hoort geen cabaretier thuis. De Tweede Kamer is geen Toomler. Geen huis van de lach. Het gaat, zeker nu, over ernstige zaken. Daar hoort geen roeptoeterende cabaretact bij. Wilders moet kiezen. Of hij gaat politiek bedrijven, liefst met passend behoud van zijn komische noot, of hij moet zich aanmelden voor Toomler.

Eerlijk is eerlijk, ik denk dat hij in Toomler meer kan met zijn talenten. En ja, ik zal op de eerste rij zitten en netjes betalen voor mijn kaartje. Hoop dat hij mij net zo te grazen neemt als Hans Teeuwen onlangs deed in het Parktheater in Eindhoven. Betalen voor een vernedering. Heerlijk!

Door Ivo Mijland, trainer/coach voor Ortho Consult in Oirschot.