Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illutratie

De middelbare leeftijd begint bij 55

ColumnDe voorbode lag al een tijdje geleden op de mat in de vorm van een paarse envelop. ‘Hierbij nodigen wij u uit voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Voor iedereen van 55 tot en met 75 jaar’. Omdat darmkanker het vaakst voorkomt in deze leeftijdscategorie. Vrouwen vanaf 50 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan een onderzoek voor borstkanker. Tot 75 jaar. Omdat dat ook bij de leeftijd past. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is voor vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daar ben ik dan over 5 jaar vanaf. Deze week ben ik 55 jaar geworden. Slik.

Uit Brits onderzoek blijkt dat de middelbare leeftijd bij 55 begint en eindigt bij 69 jaar en 277 dagen. Dan ben je oud.
En nu? Moet ik me nu anders gaan gedragen? Moet ik mijn technofeestje van vanavond maar laten schieten en in plaats daarvan op zondagmiddag gaan dansen bij danscentrum Verspaandonk? En in plaats van boksen op maandag naar senioren-fitness of 50+ gym, want - zo zegt Google - ‘Een gezonde levensstijl is bij ouderen nog meer van belang. Senioren fitness is aangepast voor mensen van 55+ waarbij gezondheid en bewegen centraal staat’.