Volledig scherm
De sticker op de voorruit getuigt van het kwaad dat hier is geschied.

De onschuld van een speeltuin

ColumnAls mensen bijeenkomen, gebeurt er altijd iets. Op zoek naar het ongeziene in Brabant. Deze week: de speeltuin naast het drugslab in Roosendaal.

Een landschap kan schuldig zijn, meende de kunstenaar Armando. Ga maar kijken in de Vlaamse Westhoek, waar vijvertjes bedrieglijk lieflijk wiegen in het groen. Dat het eigenlijk kraters uit de Grote Oorlog zijn, verraadt de vorm: mooi rond. Met een enorme knal lieten de Engelsen op negentien plekken tegelijk mijnen onder de Duitse loopgraven ontploffen. Maandenlang hadden ze in het geniep hun tunnels gegraven. Ondermijning anno 1917.

Brabant voert een oorlog waarin niet het landschap blijk van schuld geeft, maar zolders en kelders, stallen en villa’s. In 2019 staat ondermijning voor drugs­criminelen die zich een weg boren naar het hart van de samenleving. 

Hier in Roosendaal is dat de speeltuin van het Prinses Beatrixplein. Op een lome zomeravond wiebelen drie knapen er in evenveel schommels. Op tien meter afstand staat het schuurtje waarin de politie in maart een xtc-lab met alles erop en eraan aantrof. Ook vijf waterstofgasflessen had de zoon des huizes in bedrijf.

,,Niet normaal als de hele wijk ontploft was”, zegt de een, terwijl de ander zijn mobieltje pakt. Het is zijn moeder die hij belt. Ze komt meteen aangebeend en wil weten wat ik hier te zoeken heb. ,,U moest eens weten wat voor impact dit hier op de kinderen heeft gehad. En dan ook nog de media die je stalken.” 

Quote

Op tien meter afstand staat het schuurtje waarin de politie in maart een xtc-lab met alles erop en eraan aantrof.

Het is hier allesbehalve een achterbuurtje. ‘Poep in de zak - zak in de bak’, vermaant een bordje en daar lijken de baasjes zich aan te houden. Komt een huis leeg, dan is er zo een koper voor.

Maar nu is één woning schuldig verklaard. De sticker van de burgemeester op de voorruit getuigt van het kwaad dat hier is geschied. ‘Drugspand gesloten’, kun je nog net lezen. Iemand heeft geprobeerd de officiële bekendmaking van de voorruit af te krabben en dat is ten koste van de uitleg gegaan. ,,Dat ding moet er negen maanden hangen”, zucht een overbuurvrouw. ,,Ik wou dat het december was en dat er weer iemand in dat huis ging wonen. We zijn er helemaal klaar mee.”

Een oudere mevrouw laat haar labrador uit. Ze woont haar hele leven al aan het Prinses Beatrixplein. ,,Vroeger was het een échte speeltuin. Voor tien gulden konden we er een heel jaar terecht. Er stond een butsmolen, waar je lekker tegenaan kon butsen. En een heel hoge glijbaan. Daar viel wel eens iemand vanaf, maar verkeerd is dat nooit afgelopen.”

Speeltuin Sint Joseph heet nu het Traetspark. Een grote zwerfkei in het midden draagt het eerbetoon aan Piet en Truus Traets, die jarenlang de buurt aan het spelen hielden. Opvolgers waren er niet te vinden, dus toen heeft de gemeente er maar een gratis speeltuintje zonder hek eromheen van gemaakt. Ook mooi. Kinderen blijven toch wel spelen. Veel had het alleen niet gescheeld of hun onschuld was met een enorme klap vermoord voor pillen waarmee de iets ouderen de hele nacht door kunnen halen - in extase en onverschilligheid.

Podcast

Hoe is de Brabantse onderwereld verweven met de bovenwereld? Luister naar onze podcast, waarin we een ronde maken langs ogenschijnlijk normale plaatsen, waar men druk bezig is met (de strijd tegen) ondermijnende criminaliteit. De podcast is ook te beluisteren via AppleGoogle of Spotify.