Volledig scherm
Minister Bruins bij een apotheker die zelf dure medicijnen produceert. © ANP

De prijs voor goedkope medicijnen is te hoog

OpinieOm de farmareuzen onder druk te zetten maken apothekers dure medicijnen zelf. Is dat wel zo gezond? Dit vraag komt aan de orde in dit ingezonden artikel dat geschreven is door Wim van der Graaff. Hij is consultant in de farmaceutische industrie en heeft 35 jaar ervaring, onder meer bij het voormalige Organon in Oss.

Kranten staan er vol mee. 'Prijzen van medicijnen rijzen de pan uit!' 'Farmaceut verzesvoudigt prijs kankermedicijn!' 'Minister kondigt maatregelen aan!' Stoere taal die wordt gevolgd door een populistische minister Bruins van Medische Zorg die, onder toeziend oog van de media, zelf in een apotheek aan de slag gaat om medicijnen te bereiden. Apotheken kunnen immers goedkoper medicijnen maken dan de farmaceutische bedrijven en dat is goed voor de zorgkosten en voor de patiënten. Maar is dat wel zo?

Alom wordt gesuggereerd dat farmaceuten woekerwinsten maken over de rug van de patiënt. Het zou de sociale-apotheker-op-het-witte-paard moeten zijn die ons komt verlossen van de grote boze farmaceuten-wolf. Gelukkig geloof ik niet meer in sprookjes.

Waarom zijn sommige medicijnen dan zo duur? We verlangen van een medicijn maar één ding: dat het ons beter maakt. Daarom is de farmaceutische industrie streng gereguleerd. De producent moet kunnen garanderen dat niet getwijfeld hoeft te worden aan de kwaliteit van het product. Een heel scala aan procedures, controles, mensen in maanpakken en ruimtes met steriele lucht passeren de revue bij de bereiding van medicijnen. Incidenten worden tot op de bodem uitgezocht om problemen in de toekomst te voorkomen.

Het in stand houden van zo'n no-fail organisatie kost geld. Veiligheidsgaranties kosten geld. Toch worden farmaceuten gewantrouwd. Dat komt niet in de laatste plaats door de astronomische winsten die farmagiganten maken.

Zelf produceren

Vroeger was de stelling van farmaceuten dat de prijs tijdens de patentperiode van een geneesmiddel hoog moest zijn, omdat de winst het onderzoek naar nieuwe medicijnen moest bekostigen. Immers, voor elk nieuw geneesmiddel dat op de markt wordt toegelaten, zijn er 10.000 tijdens de strenge veiligheidsonderzoeken gesneuveld. Tegenwoordig doen de grote farmabedrijven steeds minder zelf onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en kopen ze veel liever kleine veelbelovende start-upbedrijfjes op. Ze lopen hierdoor minder risico en dat is vooral goed nieuws voor de aandeelhouders. Om de farmareuzen onder druk te zetten hun prijzen te verlagen, is het dus goed dat apotheken dure medicijnen zelf produceren.

Mijn oog valt op een bericht met de kop 'Patiënt mogelijk overleden door vergissing bij de bereiding van medicatie'. Bereidingen van medicatie worden 'aan het bed' of door de ziekenhuisapotheek uitgevoerd. Voor dit laatste deel van de reis van het geneesmiddel naar het lichaam, de bereiding, ontbreekt regulering. Geen mensen in maanpakken of steriele omgevingen maar verpleegkundigen die in de keuken spuitjes staan te vullen. Alle dure veiligheidsmaatregelen die de industrie zich heeft getroost om het product 'gegarandeerd veilig' te maken, zijn in één klap om zeep geholpen.

Apotheken die zonder de strenge regels van de industrie 'lekker goedkoop' medicijnen maken, dat lijkt me geen goed idee. Het zijn straks de patiënten die de prijs voor goedkope nieuwe medicijnen moeten betalen. Soms zelfs met hun leven.