Volledig scherm
Als er geld vrijgemaakt moet worden voor veiligheid, geeft het Eindhovense college niet thuis. © ANP

Eindhovens college kijkt weg van onveiligheid

OpinieDe auteur van onderstaand opinieartikel is Marcel Oosterveer, raadslid voor de VVD in Eindhoven.

De plannen van het college van B en W om de komende vier jaar de criminaliteit in Eindhoven aan te pakken zijn prima, vindt de VVD. Maar dan moet er ook voor vier jaar geld beschikbaar komen.

Eindhoven staat volop in de belangstelling. Zo is de economische groei een voorbeeld voor heel Nederland. Een mooie ontwikkeling, die door het college van B en W graag benadrukt wordt. En natuurlijk is de hoogste economische groei van Nederland een groei waar wij in Brainport trots op mogen zijn. De afgelopen weken kwam echter een geheel ander beeld naar voren. Eindhoven is een stad waar een groot aantal veiligheidsproblemen speelt. Dit weet het college al jaren, we staan continu zeer hoog in de misdaadmonitoren en komen niet van deze hoge plaats af. Deze hoge score maakt de VVD niet trots en wij hebben al jaren verzocht om maatregelen te treffen om echt een veiligere stad te worden.

In Eindhoven hebben we zelfs de tweede gevaarlijkste straat van heel Nederland! Zoveel misdaad op één plek. Daar zou je als college toch direct meer mensen op moeten inzetten en middelen voor vrij moeten maken?

Schokkend

De burgemeester heeft twee belangrijke onderzoeksbureaus gevraagd de veiligheid in Eindhoven te vergelijken met andere steden. De uitkomsten van deze vergelijking zijn schokkend. Eindhoven heeft een serieus probleem.

Te lang heeft het college gewacht om met extra inzet van mensen en financiën een veiligere stad te maken. Nu ligt er dan een maatregelenpakket, althans de gemeente geeft aan waar haar belangrijkste aandachtspunten liggen voor de komende vier jaar. Een prima uitgangspunt en goed onderbouwd.

Je zou verwachten dat er dan ook voor vier jaar geld is. Daar laat dit college het weer liggen.

Wegkijken

De veiligheid van de inwoners van Eindhoven is zeer belangrijk, maar als er geld voor vrijgemaakt moet worden, is dit college niet thuis. Voor een jaar maken ze een schamele 1,5 miljoen euro vrij, maar dat geld is ook bestemd voor andere maatregelen. Voor werkelijke veiligheidsdoelstellingen is maar 1,2 miljoen beschikbaar. Maar het beleid loopt toch vier jaar? Juist, daar maakt dit college dus bewust de keuze geen geld vrij te maken. Laat dat maar anderen doen. En ja, daar bedoelt dit college mee: laat een volgend college dit maar oplossen.

Dit college kijkt serieus weg. En - zoals al vaker gememoreerd - onze oudere inwoners draaien de deur na 18.00 uur op slot en komen niet meer buiten. Ze voelen zich gewoon niet veilig meer.

Wijkpreventie

Buurtpreventieteams, die dag en nacht klaar staan, zijn voor onze veiligheid actief in hun wijk. In totaal zijn bij de wijkpreventieteams zo'n 1.200 man aangesloten. Zij lopen op vrijwillige basis, zonder enige vorm van vergoeding door de wijken. Het zou dit college sieren al deze mensen serieus te nemen en binnen de gemeente meer ambtenaren vrij te maken om deze vrijwilligers te ondersteunen. Nu is vier uur per week vrijgemaakt voor de ondersteuning van de teams!

Naast goede ondersteuning vanuit de gemeente dient er ook gewoon geld vrijgemaakt te worden. Kleine bedragen voor herkenbare hesjes, zaklantaarns en dergelijke worden nu niet beschikbaar gesteld, omdat het budget op is of omdat het te laag is.

Dit is onacceptabel.

Wij hebben al eerder opgeroepen om meer te doen aan onze veiligheid. De maat is nu echt vol. Wij willen niet dat het college nog wegkijkt.

Bij een vierjarig plan dat goed onderbouwd is, hoort ook voor vier jaar geld. Het college laat de politie, justitie en bovenal onze inwoners in de kou staan.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement