Volledig scherm
Oud-minister Ivo Opstelten. © Jerry Lampen/ANP

En dat allemaal van ons belastinggeld

ColumnEen wekelijkse rubriek over de criminaliteit in Brabant, de provincie die haar bourgondische imago aangetast ziet worden door drugscriminelen en ander geboefte. 

Je hebt ze: Nederlanders die op verjaardagsfeestjes lopen te pochen dat ze ook dit jaar weer de Belastingdienst om de tuin hebben weten te leiden. Ik hoor daar niet bij. Integendeel: ik vind het helemaal niet erg om belasting af te dragen. Niet omdat ik per se het braafste jongetje van de klas wil zijn, maar omdat ik het prettig vind om te leven in een land waar de overheid garant staat voor goed onderwijs, adequate zorg en vrijliggende fietspaden. En prima ook dat de overheid mijn belastingcenten gebruikt voor het bestrijden van criminelen die het niet zo nauw nemen met de wetten en regels van een rechtsstaat.

Maar het is zoals Herman Tjeenk Willink, de gewezen vice-president van de Raad van State, eerder dit jaar in zijn boekje Groter denken, kleiner doen schreef: ‘De kwaliteit van de uitvoering bepaalt de geloofwaardigheid van de overheid’. Precies hier is het misgegaan. In Brabant en in de rest van Nederland. Terwijl de VVD in verkiezingscampagnes stevig tamboereerde op het thema veiligheid zetten de kabinetten van Mark Rutte stevig het mes in politie en Openbaar Ministerie, de twee voornaamste pijlers van de rechtsstaat. Met alle gevolgen van dien. De Nationale Politie kampt met grote capaciteitstekorten, officieren van justitie moeten zeven ballen tegelijk in de lucht houden.

Ondertussen dijde de georganiseerde misdaad stevig uit, niet in de laatste plaats in Brabant. Het waren Brabantse burgemeesters die aan de bel trokken over liquidaties en andere narigheid in de drugswereld.

Er kwam een taskforce, maar tegelijkertijd ging het sloperswerk bij politie en justitie gewoon door. Wat met de ene hand werd gegeven, werd met de andere hand teruggepakt. Allemaal onder regie van één en dezelfde minister (Ivo Opstelten), kennelijk behept met een schizofrene afwijking.

Quote

Er kwam een taskforce, maar tegelijker­tijd ging het slopers­werk bij politie en justitie gewoon door

Door schade en schande wijs geworden pompt de overheid nu vele miljoenen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Geld dat in een bureaucratisch doolhof wordt gepompt en waarvan je alleen kunt hopen dat het goed besteed wordt. In Brabant ontstaat zo het beeld van een logge overheidstanker die probeert om de ranke speedbootjes van de criminelen te rammen. Af en toe lukt dat, maar veel vaker bijt de overheid in het stof. Een sint-bernard wint het niet van een hazewindhond.

Het taaie gevecht tegen de Brabantse drugsindustrie laat vooral zien wat er gebeurt als uw en mijn belastinggeld verkeerd wordt besteed. Het laat zien hoe desastreus het is als de publieke zaak wordt verwaarloosd en overheidsinstellingen worden gerund alsof het bv’s aan het Damrak zijn. Het marktdenken zet de democratische rechtsorde op de tocht, waarschuwde Herman Tjeenk Willink. ,,Laten we met enige urgentie erkennen dat het niet goed gaat met de rechtsstaat”, voegde Wim van de Donk, de Brabantse commissaris van de Koning, daar vorige week vrijdag nog aan toe.

Pas als dat gebeurd is, kan er gewerkt worden aan een restauratie van de organisaties die de misdaad in Brabant daadwerkelijk kunnen beteugelen.