Volledig scherm
© Thinkstock

Geef duidelijkheid voor de verkiezingen

OPINIEOPINIE - Deze bijdrage komt van de hand van Lau Kanen uit Veldhoven.

Ik wil een actie ontketenen. Tegen de politieke versnippering. Door te dreigen met stemonthouding.

Allemaal weten we dat we over een maand voor de Tweede Kamer moeten kiezen uit 28 partijen. Allemaal weten we dat geen enkele partij meer dan de helft van de Kamerzetels zal behalen en allemaal weten we dat na 15 maart een groot kwartetspel begint, geheten Wie-met-wie.

Meerderheid
Veel partijen hebben elkaar nodig om een meerderheid in de Kamer te krijgen. Waar ze uitkomen weet nog niemand. Misschien wel heel ergens anders dan u en ik willen. Zoals de vorige keer, toen Samsom zijn PvdA-stemmers meesleurde naar het kamp van de VVD, de tegenstander die hij in de verkiezingscampagne luidkeels bestreden had.

Ik heb er genoeg van. Ik wil vóór de verkiezingen weten bij wat voor coalitie we ongeveer uitkomen als de partij van mijn voorkeur bij de winnaars hoort. Ik vind dus dat vóór 15 maart op basis van inhoud samenwerkingsverbanden moeten worden gesmeed, en wel zulke brede dat ze kans hebben op minstens 50 zetels - een derde van de Kamerzetels. Er moet een eind komen aan de versnippering; wij moeten vóór de verkiezingen enigszins weten waar we aan toe zijn. Niet zozeer na de verkiezingen moet er onderhandeld worden, maar ervóór.

Onderscheiden
Uit zichzelf en spontaan doen de partijen dat niet. Zij willen zich profileren, zich onderscheiden. Dat veel kiezers de verschillen niet meer zien en met de handen in het haar zitten, brengt de politici niet tot verandering. Er is een drukmiddel nodig. En het enige probate drukmiddel dat wij, kiezers, hebben is onze stem.

Daarom ben ik van plan, niet te gaan stemmen, als er de komende weken - in mijn geval ter linkerzijde - geen bindende samenwerkingsafspraken worden gemaakt. En daarom stel ik anderen voor, hetzelfde te doen. Laat de stemmers maar eens staken, als ze moeten kiezen uit 28 losse hokjes.