Volledig scherm
Koning Willem-Alexander op bezoek bij mbo-studenten autotechniek. © ANP

Geef mbo-studenten een titel

OpinieMbo-studenten zijn onmisbaar in de huidige maatschappij. Ze verdienen meer waardering. Dat betoogt Nieke Schilders, docent op het vmbo in Tilburg.

Studenten op het mbo willen ook graag een titel wanneer zij hun diploma hebben behaald. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat studenten van het mbo zich minder gewaardeerd voelen dan hbo-studenten. Tot een paar jaar terug was ik zelf een mbo-student, ik kan me daarom goed inleven in het gevoel van deze groep studenten. Het negatieve imago van het (v)mbo moet verdwijnen.

Ten eerste, beroepen als metselaar, kapper of verpleegkundige zijn erg belangrijk in onze maatschappij. Mensen met deze beroepen werken hard en zijn onmisbaar in de samenleving.

Maar of zij dezelfde kansen krijgen als studenten in het hbo? Volgens mbo-studenten niet. Ten onrechte maken zij met hun papiertje minder indruk op werkgevers, terwijl juist zij degenen zijn die praktisch opgeleid zijn en vaak al veel ervaring hebben in het werkveld.

Economie floreert

Mbo-studenten geven vaak aan dat voor een vacature, waarin wordt gevraagd naar een 'mbo denk- en werkniveau', een hbo'er eerder wordt aangenomen.

Gelukkig floreert de economie, met als gevolg dat er een tekort is aan vakkrachten. Dit zorgt ervoor dat studenten met een mbo-diploma ook eindelijk aan bod zullen komen. Het is belachelijk dat zij alleen op deze manier in de picture komen.

Op de tweede plaats, de benaming laagopgeleid, die toebehoort aan de mbo-studenten, waar slaat dat op?

In mijn ogen wordt op die manier alleen maar benadrukt dat je iets niet kunt. Ook dit draagt bij aan het negatieve imago van het mbo. Deze term wekt het idee dat studenten bepaalde capaciteiten (nog) missen en dat zij niet zover zijn als studenten van het hbo. De kwaliteiten van mbo-studenten liggen gewoon op heel andere vlakken.

Ouders

Het derde argument heeft ook te maken met het slechte imago van het mbo. Ouders willen namelijk dat hun kroost steeds hoger opgeleid wordt. Dit begint al met het advies dat door de basisschool wordt gegeven aan leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Er ontstaan zogenaamde kansklassen of schakelklassen waarin leerlingen kunnen laten zien dat zij toch naar de havo kunnen. Halen ze dit niet? Dan is dat voor ouders vaak een teleurstelling.

Waarom zijn we niet meer gewoon tevreden met het feit dat onze kinderen een vmbo-opleiding gaan volgen? We leggen veel te veel druk op het behalen van een havo-diploma of hoger. Zolang je kind gewoon zijn best doet zou je als ouder trots moeten zijn.

Voor mij is deze druk erg herkenbaar. Als docent krijg ik regelmatig te maken met ouders die hun leerlingen liever niet naar het vmbo sturen.

Onderwijsassistent

Ook mijn vader wilde graag dat ik op twaalfjarige leeftijd naar de havo zou gaan. Helaas voor hem gebeurde dit niet. Ik heb ervoor gekozen via het vmbo, de opleiding onderwijsassistent te gaan volgen en daarna te starten met een hbo-opleiding omdat mijn hart lag bij het onderwijs.

Doordat ik dit pad heb bewandeld, heb ik mezelf juist kunnen ontplooien. Ik had een grote voorsprong op andere studenten omdat ik veel praktijkervaring had en bepaalde vakken voor mij niet geheel nieuw waren.

Mbo-studenten zijn onmisbaar in de maatschappij van nu. Een titel voor studenten met een mbo-diploma zou een oplossing kunnen zijn voor het slechte imago. Deze titel geeft aan waar zij met hun diploma 'expert' in zijn. Hiermee worden zij ook direct meer gelijkgesteld aan hbo-studenten.

Mbo'ers hebben het recht trots te zijn op hun opleiding. Ze moeten gezien worden.