Volledig scherm
Zwembad De Smelen. © René Manders

Geldrop-Mierlo is terug bij af met 'goed' zwembad

OpinieLaco en de gemeente Geldrop Mierlo gaan bespreken hoe het zwembad gerenoveerd gaat worden en welke mogelijkheden de ondernemer krijgt om die renovatie te financieren. De PvdA wil ook kijken naar nieuwbouw. Dit ingezonden artikel is geschreven door Richard van de Burgt, fractievoorzitter van de PvdA Geldrop-Mierlo.

Alle raadsleden in Geldrop-Mierlo willen een goed zwembad in de gemeente. Toch zijn deze week in de gemeenteraad besluiten genomen die het moeilijker maken om dit nog voor elkaar te krijgen. Ook bleken de meningen verdeeld over hoe goed het zwembad moet zijn. Ik stel vast dat we terug bij af zijn, het kan echt veel beter.

De coalitiepartijen (DGG, DPM, CDA en GroenLinks) kwamen met een voorstel om tot een nieuw contract voor meerdere jaren te komen met Laco. Hierin worden de regels verscherpt. Het is nu vooral aan Laco om met een goed voorstel te komen, dat klaar moet zijn in december. Als PvdA kunnen we ons hierin vinden.

Sober niveau

Verder gaf de coalitie aan te kiezen voor een sober zwembad, om zo niet meer dan 5 euro per inwoner per jaar te hoeven uitgeven. Die 5 euro is nooit vol te houden. Het bad zit al op een sober niveau. De gevolgen komen tot uiting in een enquête die Middenstandsbelangen publiceerde. Inwoners vinden het onderhoud gebrekkig, de schoonmaak is beneden peil en er zijn defecten. Dat er echt wat aan schort, blijkt uit het feit dat slechts 37 procent van de mensen wil dat Laco het zwembad blijft exploiteren.

Ik vind de huidige staat van het zwembad niet acceptabel. Het zwembad moet niet nog soberder. Integendeel, het moet worden teruggebracht in de tegenwoordige tijd, wat betreft gebruik en duurzaamheid. En dat kan. De coalitie spiegelt voor dat een nieuw zwembad duurder is dan de Smelen renoveren. Dat klopt niet.

Op korte termijn lijkt Laco goedkoper. De experts van Drijver en Partners zeiden tijdens een commissievergadering over het zwembad: "Renovatie van een oud bestaand zwembad is juist duurder dan nieuwbouw." Je moet alle kosten meenemen om een eerlijke vergelijking te maken.

Nieuwbouw

Hoe komen we tot een goed zwembad? Natuurlijk kunnen we Laco stimuleren om met een beter voorstel te komen. Of dat gaat lukken is maar de vraag. Daarom is het juist belangrijk om het pad tot nieuwbouw open te houden! Dan hebben we een oplossing indien we er met Laco niet uitkomen. Mogelijk blijkt dat dit zelfs een betere keuze is als je appels met appels vergelijkt.

Tot onze verbazing is het voorstel van PvdA Geldrop-Mierlo om nieuwbouw als serieuze optie open te houden verworpen door de coalitie van DGG, DPM, CDA en GroenLinks. We zijn weer volledig afhankelijk geworden van Laco. Als het nieuwe contract in december niet naar behoren is, zitten we weer in een vervelende situatie zonder alternatief. Dat is al jaren zo. Het lef ontbreekt blijkbaar om dat te doorbreken.

We zijn terug bij af. De PvdA blijft kritisch bij de verdere behandeling, maar ik maak me wel zorgen. Wat mij betreft wordt op een goede manier uitgezocht hoeveel miljoenen Laco de komende jaren nodig heeft. Alleen zo kunnen we een goede keuze maken voor een goed zwembad voor de inwoners van onze gemeente.