Volledig scherm
Glasvezel is een basisbehoefte. © Lenneke Veerbeek

Glasvezel voor iedereen? Niet voor Gijzenrooi

OpinieDeze bijdrage over glasvezel is geschreven door Jan Vinck. Hij is woonachtig in Gijzenrooi (Geldrop).

Heden ten dage vinden steeds meer zaken in de digitale wereld plaats: winkelen en gezellig op de bank naar Netflix kijken, maar ook onmisbare zaken als thuiswerken, bankieren en contact houden met bijvoorbeeld ziekenhuis en overheid. Het is dan ook van belang dat alle burgers beschikken over snel en betrouwbaar internet. Niet voor niets hebben de afgelopen jaren diverse provincies verklaard dat snel internet via glasvezel een basisbehoefte is en dat ook iedereen in het buitengebied daarop aangesloten moet zijn.

Toen wij, de bewoners van Gijzenrooi, op 26 oktober in het ED lazen dat het buitengebied van Geldrop-Mierlo ook een glasvezelnetwerk krijgt waren wij zeer verheugd. Wij bleken te vroeg te juichen.

Direct na het artikel hebben wij meerdere malen contact gehad met zowel de gemeente als aanbieder Glasvezel Buitenaf. Daaruit bleek dat ergens tussen de aanbesteding van de gemeente en de uitwerking door Glasvezel Buitenaf een fout is gemaakt waardoor de elf huizen, waaronder enkele bedrijven zoals een kampeerboerderij en pluimveebedrijf, niet in het plan passen.

Over en weer werd de schuld hiervan tussen gemeente en Glasvezel Buitenaf heen en weer geschoven met als eindconclusie dat aanleg van glasvezel door Glasvezel Buitenaf voor dit stukje Geldrop-Mierlo niet mogelijk is (ED 26 februari).

Nu zijn wij op Gijzenrooi wel gewend dat zaken met de gemeente niet soepel verlopen. Jaren terug hebben wij ook al veel moeite moeten doen om een andere basisbehoefte, riolering, aangelegd te krijgen. Uiteindelijk hebben wij daarvoor zelf diep in de buidel moeten tasten.

Geklungel

Het geklungel rond de aanleg van glasvezel geeft ons in Gijzenrooi weer het gevoel er niet bij te horen. In een tijd waarin men de mond vol heeft van inclusiviteit worden wij weer buitengesloten en als tweederangs burgers behandeld. Dit stukje buitengebied waar alle huizen hemelsbreed nota bene binnen een kilometer van de gemeentegrens liggen, lijkt voor Geldrop-Mierlo vooral een last te zijn. Dat men tientallen burgers buitenspel zet wordt gemakshalve maar even vergeten.

Het is zuur wanneer men beloftes doet voor iedereen, maar een kleine groep buiten de boot valt. Aanbieder Glasvezel Buitenaf, voorheen Mabib, claimt dat zijn doel is om 'het hele buitengebied van Brabant aan te sluiten op glasvezel'. Uiteindelijk blijkt het er vooral om te gaan de aandeelhouders tevreden te houden.

Ook de gemeente, bij monde van wethouder Van de Laar, gaf aan blij te zijn dat het hele buitengebied aan de glasvezel kon. Blijkbaar horen wij dus ook niet bij het buitengebied. Wat zijn wij dan, buiten-buitengebied? Uiteindelijk zijn het allemaal mooie woorden maar loze beloftes, waarmee men ons op Gijzenrooi buitenspel zet.

Het zou de gemeente en aanbieder Glasvezel Buitenaf sieren wanneer zij samen tot een oplossing komen om Gijzenrooi alsnog op glasvezel aan te sluiten. Toegang krijgen tot een maatschappelijke basisbehoefte zou ons in ieder geval het gevoel geven dat wij er ook bij horen.