Volledig scherm
De aanleg van glasvezel in Cranendonck. © Michel Beskers

Ingepakt door Reggefiber

OPINIE - Ton Dijkmans is fractievertegenwoordiger van Cranendonck Actief.

In het artikel 'Eigen bijdrage voor aanleg glasvezel in kleine kernen' (ED 6 april) uitten de gezamenlijke dorpsplatforms in Cranendonck hun zorgen over het uitblijven van ontwikkelingen voor de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Voor de twee grote kernen, Budel en Maarheeze heeft wethouder Bert Manders het bedrijf Reggefiber binnengehaald. Daar is de aanleg al begonnen.

Toen glasvezel actueel werd in onze gemeente, begin 2012, voorzag Cranendonck Actief (CrA) al dat Reggefiber niet van zins was veel te investeren in kleine kernen en buitengebieden. We hebben daar toen luidkeels, maar voor dovemans oren tegen geprotesteerd. De wethouder beloofde dat 'in 2017 de hele gemeente verglaasd zou zijn'. Nu blijkt dat een loze belofte te zijn. Maar niet alleen dat: áls het nog ooit gebeurt, zullen de inwoners aldaar alleen tegen hogere kosten dan hun medeburgers in Budel en Maarheeze aangesloten kunnen worden.

Dat CrA nu gelijk krijgt, stemt ons alleen maar verdrietig. Want de dupe zijn de bewoners van de kleine kernen en de mensen die buiten de grenzen van het bordje '50 km' wonen. Die laatste groep zal financieel helemaal de klos zijn. Of ze blijft verstoken van de moderne infrastructuur. Een fout die de gemeente overigens al eens gemaakt heeft bij de aanleg van het kabel-tv-netwerk.

Een graag scorende wethouder die zich heeft laten inpakken door Reggefiber, gecombineerd met adviseurs die alleen maar in het Reggefiber-straatje denken en ambtenaren die ook niet verder kijken dan de eigen gemeentegrenzen en je hebt de onverkwikkelijke situatie waar we nu in zitten. Want Reggefiber heeft de meest rendabele buit binnen en – net als in veel andere gemeenten waar ze glasvezel leggen – aan de kleine kernen, industrieterreinen en het buitengebied beginnen ze niet. Dus heeft wethouder Manders eertijds besloten dat er maar een andere adviseur ingehuurd moest worden 'om de mogelijkheden voor kleine kernen en de buitengebieden te onderzoeken'.

Dat geld had hij zich kunnen besparen. Een jaar geleden voorspelden wij al dat wanneer Reggefiber met de krenten uit de pap zou verdwijnen, de overblijvende inwoners nooit tegen dezelfde voorwaarden als Budel en Maarheeze glasvezel zouden krijgen. Simpelweg omdat met deze aanpak het solidaire uit de plannen verdween. Maar onze wethouder is van de VVD en die partij krijgt spontaan uitslag van het woord 'solidariteit'. De coalitiepartijen CDA en ELAN stonden 100 procent achter de wethouder en dus kon Reggefiber aan de slag.

Zoals bekend, heeft Heeze-Leende de aanleg van glasvezel heel anders aangepakt: via een eigen stichting HSLnet. Wethouder Jos van Bree roept daar al jaren dat glasvezel een nutsvoorziening moet zijn ten bate van alle inwoners. "Dat kan nooit van de grond komen", riepen de adviseurs en de wethouder van Cranendonck. Tja, het is niet alleen van de grond gekomen, de eerste kabels verdwijnen inmiddels ìn de grond! En iedere inwoner van Heeze-Leende kan tegen dezelfde voorwaarden instappen: dat is solidariteit! Sterker nog: door obligatiehouder te worden, kunnen de inwoners meeprofiteren van de opbrengsten.

Wat nu? Officieel weten wij als volksvertegenwoordigers nog niets. Wel hebben we twee weken geleden schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp, want we zagen de bui al hangen. We wachten nog steeds op de antwoorden. Het enige wat ons inziens nog werkt, is om alsnog de rest van de verglazing op basis van solidariteit aan te pakken. De mogelijkheden zijn er, al zijn de kroonjuwelen Budel en Maarheeze helaas al vergeven. Dat betekent dat waarschijnlijk de aansluitvoorwaarden voor de kleine kernen, buitengebieden en industrieterreinen ongunstiger zullen zijn dan voor Budel en Maarheeze. Daar zijn wij echt niet blij mee.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement