Volledig scherm
Archieffoto

Katten doden helpt niet, castreren wel (OPINIE)

Het is in diverse opzichten een slecht idee van wethouder Vissers (Geldrop-Mierlo) om verwilderde katten te vangen en te doden.

Uit een artikel in het ED van 18 januari blijkt dat wethouder Wim Vissers van plan is zwerfkatten in Geldrop-Mierlo te vangen en te laten doden. Dat is een schijnoplossing voor kattenoverlast. Verwilderde katten planten zich snel voort en opengevallen plekken worden snel aangevuld door nieuwe aanwas. De grootte van de populatie verwilderde huiskatten wordt vooral bepaald door de snelheid van de voortplanting.

Het vangen en doden is dweilen met de kraan open. Ingrijpen in de voortplanting heeft wel effect. Wanneer de dieren worden gevangen, gecastreerd en teruggeplaatst kan de populatie zich niet meer uitbreiden. De methode is diervriendelijk en heeft zich al vaak bewezen. In Nederland gebeurt het op kleine schaal dankzij particuliere initiatieven.

Het castreren en terugplaatsen van verwilderde huiskatten heeft een bijkomend en onverwacht voordeel. Het beschermt één van de meest bedreigde inheemse zoogdieren in Nederland, de wilde kat (felis sylvestris). De wilde kat – die lijkt op de huiskat, maar een aparte diersoort is – is zó zeldzaam, dat hij voorkomt op de Rode Lijst van in Nederland bedreigde zoogdiersoorten (status: ernstig bedreigd). Lange tijd was de wilde kat uitgestorven in Nederland, maar via de Ardennen en de Duitse Eifel is de soort aan een voorzichtige terugkeer bezig. Ook in de regio rond Geldrop (bij Heeze) is de wilde kat inmiddels gesignaleerd.

Een van de grootste bedreigingen van de wilde kat is vermenging met de huiskat. Dit kan ertoe bijdragen dat de wilde kat ophoudt te bestaan als aparte diersoort. Door verwilderde huiskatten te castreren wordt vermenging met de wilde kat tegengegaan. Wegvangen of afschot daarentegen leidt tot een verhoogde reproductie van de overige dieren, met als ongewenst neveneffect een grotere kans op vermenging met de wilde kat.

Castreren en terugplaatsen van verwilderde katten leidt dus tot een win-win-situatie. De overlast neemt af doordat de populatie niet meer kan groeien en mogelijke vermenging met de wilde kat wordt effectief tegengegaan. Ten slotte is castreren en terugplaatsen van katten véél diervriendelijker dan vangen en doden. Dat zou misschien wel het belangrijkste argument moeten zijn voor wethouder Vissers, die nota bene dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft!


Frank Wassenberg is bioloog en werkt als beleidsmedewerker voor de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming voor Dieren in Amsterdam.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement