Volledig scherm
Angela Merkel en Donald Trump tijdens de G7 in Canada. © REUTERS

Medicijnen tegen de Alleingang van Trump

OpinieDe handelwijze van Trump moet Europa  doen beseffen dat het de grootste en rijkste economie ter wereld is. Dat is de strekking van dit opiniestuk geschreven door Ger de Wind uit Knegsel.

Wie vraagt zich niet af een gevaar voor is de economie, de wereldvrede en de menselijke waarden en normen? Een door hem getekende G7-slotverklaring tweette hij binnen enkele uren weg, de inkt was nog niet droog. Kim Jong-un, de grootste levende schender van mensenrechten, werd met alle eer behandeld, nadat Trump zijn NAVO-partners had geschoffeerd. Bondgenoot Zuid-Korea werd niet eens op de hoogte gesteld van het stoppen van de gezamenlijk oefeningen. 

Trump gaat met Noord-Korea over afbouw van nucleaire wapens praten, terwijl hij een paar weken eerder een dergelijke overeenkomst met Iran torpedeerde. Dit warrige gedrag lijkt het handelsmerk ‘Totale Alleingang’ van Trump te zijn. Op economisch gebied ergert Trump de grootste handelspartners en bedreigt daarmee de succesvolle globalisering. Dat gebeurt op basis van een onjuiste berekening. Er is geen VS-handelstekort met de EU, maar wel  met China dat niet op de G7 was. De honderden miljarden inkomsten uit tech-export, als Google en Facebook, had Trump maar ‘vergeten’. Dat alles kan tot een handelsoorlog voeren, nadat de wereld net is hersteld van een ernstig financiële crisis.

Schoffering

Op militair gebied is Trump bereid te praten over terugtrekking uit Zuid-Korea, daarmee zijn bondgenoot overlatend aan de buurlieden China en Rusland, die elkaar schaterlachend op de schouder slaan. Alleen in Japan zijn de Amerikanen dan nog op land in Azië aanwezig, maar hoe lang nog? De Europese bondgenoten moeten zich na de schoffering van de G7 voorbereiden op een twitter over terugtrekking van de VS. De ‘politieman van de wereld’ is dan weg. Hij heeft Europa drie kwart eeuw vrede gebracht, maar Azië driekwart eeuw diepe ellende. Wie dacht dat Amerika de grote beschermheer van democratie en menselijkheid was, moet maar zien hoe hij zich redt. Ook Kim lacht in zijn vuistje. Hij kan onder zijn dreigende atoomparaplu bouwen aan een vereend Korea, gericht op China. Als hij Trump wat kietelt, heeft hij geen last van hem. Arm Zuid-Korea, arm Japan!

De G7-conferentie ging nog even door over het klimaatprobleem maar dat bestaat volgens Trump niet. Nog zo’n Alleingang! Voor het behalen van stemmen wordt het wereldbelang opzijgeschoven. De leider van de machtigste staat keert zich daartoe af van alle bondgenoten. Dat gedrag maakt helder voor welke problemen Europa staat. 

Veel Europese leiders spraken grote woorden over Trumps gedrag maar er komt geen confrontatie omdat Europa voor zijn defensie volkomen afhankelijk is van de VS. Het krijgt nu de rekening gepresenteerd voor militair parasiteren op de VS. De minimale verhogingen van de defensiebudgetten in Europa maken op Trump geen indruk. Hij weet dat Europa alleen maar een economische eenheid is en alleen in het westen van de EU echte democratieën telt. In het oosten neigen staten naar fascisme en in het zuiden worden staten door eigen burgers niet serieus genomen.

Hardnekkig

Wat wij West-Europeanen onze normen en waarden noemen, telt in de helft van de EU-staten amper mee. Een verantwoorde staatshuishouding was het eerste breekpunt, het asielprobleem het tweede, onze normen en waarden en de rechtstaat het derde. Het zijn politieke problemen. Daartoe is de EU opgericht: vrede stond na twee verwoestende oorlogen voorop. Een gezamenlijk economie was het medicijn tegen vijf eeuwen binnen-Europese en buiten-Europese bloeddorst. Het grandioze succes van dat bloeddorstmedicijn deed Europa vergeten dat men ook tegen andere ziektes medicijnen moet slikken. De Europese Commissie van specialisten onder Juncker en de regeringsleiders in de Raad van Europa denken die ziektes te kunnen bestrijden maar merken dat vreemdelingenhaat, corruptie en stemmenwinst-spilzucht hardnekkig zijn en alleen te bestrijden zijn als de patiënten bereid zijn een lange kuur normen-en-waardenmedicijnen te slikken. Maar die patiënten geloven niet in die medicijnen.

De Europese Raad zoekt naar een wondermiddel, maar nu de krijgsheer en politieman van achter de oceaan ons dreigt te verlaten, is een andere wonderdokter nodig. Dokter Poetin misschien? Als hij vriendelijk is, kunnen we misschien samen met hem en met die andere, veel machtigere wonderdokter Xi van achter de bergen, een nieuw medicijn ontwikkelen dat wel aanslaat bij die hardnekkig zieke patiënten: het werk- en spelenmedicijn. En misschien kunnen we daar dan ook een beetje normen-en-waardenmedicijn door mengen want anders worden we allemaal ziek! Een andere manier om samen gezond te blijven, hebben we blijkbaar niet. Eigen Europese wonderdokters al helemaal niet. 

Maar ergens aan de horizon schijnt ook een zonnetje. Europa heeft nu twee vijanden: Trump en voorlopig nog Poetin. Als we nu niet wakker worden en beseffen dat we de grootste en rijkste economische macht ter wereld zijn en schouder aan schouder gaan staan, kunnen we de EU wel vergeten. En daarmee het laatste bastion van menselijke waardigheid.