Niet het Muziekgebouw, maar de gemeente heeft probleem

OpinieMick van Son komt uit Eindhoven. Hij is het er niet mee eens dat de financiële problemen van het Muziekgebouw bij het management worden neergelegd in plaats van bij de gemeente.

Volledig scherm
De ingang van het Muziekgebouw. Archieffoto Ton van de Meulenhof © Ton van de Meulenhof

Onlangs kopte het ED 'Muziekgebouw in de problemen'. Dat kan niet kloppen. Er had moeten staan 'Gemeente Eindhoven in de problemen'.

Het Muziekgebouw behoort tot de beste van Europa en staat in Nederland op plaats twee. Ook programmatisch en organisatorisch staat het Muziekgebouw zeer goed aangeschreven. Het houdt zich aan de opdracht van de gemeente om gevarieerd te programmeren voor zowel de grote als de kleine beurs. Dit alles binnen de toegekende subsidie en de eigen inkomsten. Dat is door twee onafhankelijke organisatiebureaus bevestigd.

Vanwaar dan die jarenlange heibel? Iemand bij de gemeente heeft begin jaren tachtig een handtekening gezet onder een huurcontract van maar liefst veertig jaar, inclusief periodieke indexering, waardoor de huur inmiddels is opgelopen tot bijna 2 miljoen euro per jaar. Dat gaat zo nog door tot 2032. Het is dus de gemeente die het gebouw huurt. Daarnaast is het Muziekgebouw een NV waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is.

Laf

Vandaar dat de gemeente een probleem heeft en niet het Muziekgebouw. Toch wordt het probleem al jaren op het bordje gelegd van het management. Daar heb ik maar één kwalificatie voor: dat is laf van het college van B en W en van de gemeenteraad. Eindhoven heeft de mond vol van expats en kennisindustrie. Van grootstedelijke ambities en prima vestigingsklimaat voor grote bedrijven. Een goed cultureel beleid is daarvoor onontbeerlijk en het Muziekgebouw past daar naadloos in. Als er genoeg geld is voor Brainport moet er ook geld zijn voor het vestigingsklimaat.

Welke partij heeft het lef hierover een duidelijk standpunt in te nemen voor de verkiezingen in maart? Het onder druk zetten van personeel en management van het Muziekgebouw heeft geen zin; het werkt contraproductief en kostenverhogend.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement