Volledig scherm
Barack Obama, op afscheidstour door Europa, sprak in Berlijn het Duitse parlement toe. foto EPA

Opinie - Alleen één Europa biedt veiligheid

OPINIE - Het volgende artikel komt van de hand van Ger de Wind uit Knegsel.

Ik kijk naar 2 Duitse programma's. Eerst over de Poolse premier Kaczynski, dan over Obama.

Polen
Het eerste programma toont een demonstratie van 200.000 Polen tegen Kaczinsky, de premier die een staat wil die we 'fascistisch' noemen, waaraan de EU voor het eerst in haar geschiedenis een formele waarschuwing gaf. De demonstrerende Polen dragen duizenden vlaggen, de rood-witte Poolse en 'onze' Europese blauwe met de sterren. Zij zingen 'En nog is Polen niet verloren', het Poolse volkslied uit de achttiende eeuw, toen Polen door de Habsburgers werd onderdrukt. Later door de Russen, nog later door de nazi's, daarna weer door de Russen. Steeds weer klinkt dat lied. Veel demonstranten huilen. "Wij willen Europa!", schreeuwen ze wanhopig. Opnieuw dreigt onderdrukking, nu door hun eigen regering.

De volgende scène toonde een zitting van het Poolse parlement, waarin de oppositie haar bezwaren tegen Kaczynski naar voren brengt. Hij staat op, steekt dwingend zijn vinger even op. "In dit parlement moet de oppositie haar mond houden", roept hij. Het wordt akelig stil. Men beseft wat hier gebeurt. "Gaat u maar verder", zegt hij tegen partijleden van zijn PIs-partij.

Buiten zong men door, vergeefs zwaaiend met onze Europese vlag met de 28 sterren. Nog is Polen niet verloren, maar onze EU is de enige die de Polen hoop bood.

Obama
Dan het programma met Obama. Hij was op afscheidstour in Berlijn, sprak het Duitse parlement toe. Zonder een blik op papier sprak deze laatste 'mensenmens' uit het Witte Huis over democratie. Hij sprak zoals de Polen zongen: met hart en ziel. 'De democratie overleeft presidenten', zei hij veelbetekenend. 'Een sterk Europa en een sterk Amerika zijn juist nu nodig'.

De president bracht het Duitse parlement keer op keer tot hartstochtelijk applaus. Men besefte dat een man afscheid nam die had geprobeerd ons, de westerse wereld, het enige vrije deel op dit nietige bolletje in het oneindige heelal, moed in te spreken nu we zo dwalend en angstig de toekomst inkijken. Ooit hoopten we dat de VS onder Obama en de menselijke EU naar elkaar toe zouden groeien. Nu lijkt het er op dat ze beide de weg kwijt zijn. Obama maakt plaats voor iemand die we tot nu toe zagen als een 'anti-mensenmens', als iemand die onze waarden niet deelt.

IJzeren gordijn
Polen ligt achter het deels bestaande, deels geplande nieuwe ijzeren gordijn van prikkeldraad dat soms griezelig dicht langs de verdwenen Muur loopt. Misschien moeten we er vast aan wennen, want de 'deal' die Trump met Poetin wil sluiten, zou wel eens herstel van de Russische invloed in het gebied van de oude Sovjet- Unie kunnen inhouden: Oekraïne, Wit-Rusland, de Baltische staten en de Europese ex-vazallen. Die deal gaat dan zonder ons maar over ons, want wie gelooft in een Europees leger dat wel nodig is als Trump zijn woorden waarmaakt en de NAVO afschaft? Wie denkt dat onze politici de moed hebben de miljarden vrij te maken die dan nodig zijn?

Een sterk Europa is nodig, zei Obama. Hij kan het weten. De Polen ook. Ook degenen die de EU willen afbreken zouden moeten weten dat alleen één Europa een veilige toekomst biedt.

Merkel feliciteerde Trump met de vinnige woorden dat samenwerking erkenning van waarden vereist. Een sterk leger moet onder Duitse leiding ontstaan. Alleen Duitsland kan dat. Dat geeft mij troost want het toont hoe een volk dat mijn familie vermoordde een voorbeeldige democratie kan worden. En wie weet is Merkel de nieuwe Churchill. Of zal Obama de wereld- Churchill van de democratie worden? Wie weet kan een anti-mensenmens ook nog mensenmens worden. Nog is Europa niet verloren.