Volledig scherm
Jan Terlouw

Opinie - Als ik de opwarming van de aarde zie, slaat mij de schrik om het hart

OPINIE - H. Weisscher is de schrijver van dit opinie artikel.

Ja, vol bewondering heb ik gekeken naar het gesprek met Jan Terlouw over milieu en verdraagzaamheid. Op een rustige manier sprak deze oud-politicus (85 jaar) over de angst voor de toekomst.

Beste mijnheer Terlouw, ik begrijp uw angst en zorgen. Ik heb die ook al een paar jaar, voor mijn kinderen en anderen. Wat betreft het milieu, ja wat moeten wij ermee? Jaren heeft ook u genoten van gas, licht en olie. Nederland is door de gasbel stukken vooruit gegaan. Mede daardoor zijn onze sociale voorzieningen opgebouwd. De olie heeft ons ook welvaart gebracht, ook u. Dankzij elektriciteit kunnen wij lezen zonder kaarslicht. Kolen heeft ons voor de olie warmte gegeven. Als ik nu naar de opwarming van de aarde kijk, ja, dan slaat mij ook de schrik om het hart. Kunnen wij daar met zijn allen wat aan doen? Ik weet het niet.

Bestuurders vliegen maar raak naar bijeenkomsten waar weinig uit komt. Nu zijn we bezig met zonnepanelen. Een prima idee, maar niet voor iedereen weggelegd. Als je huis net even anders ligt, heb je er niets aan. Wel ben ik blij met deze vooruitgang en met wat eventueel nog komen gaat. U zult daar ook van geprofiteerd hebben. Mijn grote zorg is de bevolkingsaanwas, die maakt de aarde zo langzamerhand onleefbaar. Veel kinderen sterven van de honger en voor anderen is er genoeg voedsel en werk.

Praten hierover durft men niet, ook u niet. In uw jonge jaren – en deels die van mij – waren er zo'n 2 miljard mensen. Nu zijn dat er zo'n 7 miljard. Afrika explodeert in dit opzicht.Hoe kan men klagen over het milieu als men dit niet aanpakt? Ik zou graag de oplossing willen geven. Ik denk zelf dat de aarde een bepaalde cyclus heeft. De woestijnen waren vroeger ook groen en nu niet meer. Overstromingen vinden her en der plaats. Elders komt er weer een stukje nieuw land.

Het gaat mij soms boven mijn pet. De mensheid wil daar wat aan doen, maar hoe?

Geef mij eens daadwerkelijk een oplossing.