Volledig scherm
Donald Trump wordt één van de machtigste presidenten die Amerika ooit heeft gehad. FOTO Michael Reynolds/EPA

Opinie - Amerikaans fascisme overwint

OPINIE - Dit opinie-artikel is van Luckie Delacroix die woont in Eindhoven en is filosoof en schrijver.

De wereld zal waarschijnlijk niet vergaan, al sluit ik niks meer uit nu de Britten uit de EU stappen en Donald Trump president van Amerika is. Dinsdag begon zo mooi.

Een Nederlands natuurkundige bewees dat zwaartekracht helemaal niet bestaat, altijd grappig natuurlijk. De onheilspellende voortekenen waren daar, en het werd dan ook een hele rare nacht. Een nacht waarin feiten verloren van fictie. En de vooruitgang van een onderbuikgevoel. Het Amerikaanse volk stortte de wereld in een onzeker purgatorium. We werden wakker met president Trump.

Amerikanen, jullie waren de afgelopen acht jaar zo veel beter geworden en mij is altijd geleerd dat als iets niet stuk is, je het ook niet hoeft te repareren. Jullie zijn veiliger, opener, fijner, vriendelijker en progressiever geworden. Daar moeten we Barack Obama voor bedanken. Eerst heeft hij de puinhopen van de regering Bush opgeruimd, en vervolgens heeft hij een vijandige senaat en een vijandig huis van afgevaardigden getrotseerd om zijn visie voor een beter Amerika door te drukken.

Hij bracht hoop en verandering maar ieder goed plan werd getorpedeerd. Hij hield stug vol met als motto, als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Als resultaat hebben we nu afgeslankte compromissen waar niemand echt heel erg warm van wordt. Maar dat maakt niet uit. Het kan een solide fundering zijn voor een betere toekomst.

Obama. Ik mis hem nu al. Hij stond woensdagochtend vast met een vieze smaak in zijn mond naast zijn bed. Al het werk dat hij de afgelopen acht jaar heeft verzet is voor niks geweest. Obamacare zal in de prullenbak verdwijnen en gezondheidszorg wordt weer voor de rijken. De markten krijgen nog meer de vrije hand, klimaatverdragen worden verscheurd, bilaterale overeenkomsten met Iran en Cuba worden eenzijdig opgezegd, immigranten zullen zich moeten verschuilen in kelders en op zolders, en iedereen zal een wapen dragen, en niet aarzelen dit te gebruiken om zijn familie te beschermen tegen mogelijke dreigingen.

Voor president Trump wordt Washington een warm, conservatief bad. Hij wordt één van de machtigste presidenten die Amerika ooit heeft gehad want hij heeft de steun van de Senaat en van het Huis van Afgevaardigden. Hij kan nu met een bijbel in zijn ene hand en zijn vierde vrouw aan zijn andere, onze vrije beschaving slopen. Abortus, euthanasie, het homohuwelijk en evolutie worden afgeschaft. De aarde is weer gewoon zevenduizend jaar oud en Adam en Eva waren de eerste bewoners. Ieder leven, hoe ongewenst ook, is heilig. Jongetjes doen het niet met jongetjes en meisjes doen het niet met meisjes, en menselijk lijden is een straf van een sadistisch schepper.

Zijn verkiezing is geen aangelegenheid van ras, geaardheid, geslacht of opleiding maar van leeftijd. Het zijn de ouderen, de babyboomers, die schuldig zijn aan deze ellende. Zij hebben massaal met hun onderbuik gesproken omdat zij vinden dat de wereld veel te snel verandert. Zij kunnen het niet meer overzien en verlangen terug naar de eerste revival van conservatief protestantisme uit de koude winters van hun jeugd, waar het oorspronkelijk Amerikaans isolationisme uit ontstond.

Ik weet het. De soep zal wel niet zo heet gegeten worden als ze wordt opgediend maar toch. De voortekenen waren de laatste maanden niet rooskleurig. Er werd tijdens de campagne geen dromerig vergezicht van hoop en liefde geschilderd. Mensen werden bang gemaakt met een apocalyptisch toekomstbeeld. Nergens beloofde de campagne dat één van de twee kandidaten de wereld beter zou maken na de verkiezingen. De vooruitgang hield haar adem in en kan de komende tijd rustig iets voor zichzelf gaan doen.

Het Amerikaans fascisme heeft overwonnen en als de VS niezen, worden wij ook verkouden. Ik probeer positief te blijven maar optimisme is niet evident. Wij hebben hier ook fascisme. Wij hebben hier ook rechts-populistische onderbuikfetisjisten die een gooi gaan doen naar de macht. Het is niet meer ondenkbaar dat we volgend jaar premier Geert Wilders hebben die een Nexit aankondigt. Zijn partij krijgt nu een stevige westenwind in de zeilen, en als er ook hier voldoende ontevreden mensen zijn die geloven dat dit soort joods-christelijk neo-fascisme het gereedschap is om onze vrije beschaving te repareren, hebben we een heel groot probleem. Met de nadruk op Heel Groot. En op Probleem.