Volledig scherm
De bibliotheek Eindhoven.

Opinie - Bezuiniging op bieb is niet meer uit te leggen

OPINIE - Dit artikel is geschreven door Pieter Hendrikse. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van de Bibliotheek Eindhoven.

Eindhoven wil opnieuw korten op het budget voor de bibliotheek. De reductie van de publieke financiering loopt op tot 50 procent in 4 jaar. De bieb: enige plek waar iedereen altijd welkom is, huiskamer van de stad! Zelfs op het station word je uiteindelijk verwijderd wanneer je er doelloos rondhangt. En ook op straat kun je al gauw te veel worden en vriendelijk gemaand om door te lopen. Niet in de Openbare Bibliotheek. Het is de enige plaats in de publieke ruimte die nog resteert als vrijplaats. Iedereen is er welkom tijdens openingsuren. Dat zijn er inmiddels wat minder dat het ooit waren, maar dat nemen we kennelijk voor lief.

Vernieuwing
In Eindhoven heeft het gemeentebestuur een naam die symbool wil staan voor vernieuwing. Design, technology en knowledge; leading issues in the development of Smartcity, Brainport voorop… En terecht, er wordt immers veel reuring en vibe aan ontleend. De bieb mag daarvan niet meeprofiteren. Waarom niet? Omdat de duizenden bezoekers anoniem, bescheiden, onnozel, volgzaam of... zijn? Wie 't weet mag 't zeggen. Het gemeentebestuur weet het antwoord blijkbaar. Met opnieuw een korting in het vooruitzicht van 5,3 procent op het beschikbare budget. De reductie loopt zo op tot wel 50 procent - ja, u leest het goed! - van de publieke financiering in de afgelopen 4 jaren. Je gelooft je ogen niet.

We spreken over een sociaal- culturele basisfunctie. Betekenisvol voor mensen die willen (leren) lezen, op- en nazoeken, ontmoeten en leren of gewoon even een rustpunt zoeken om een krant te lezen of een kopje koffie te drinken. Het neo-liberale gedachtegoed dat de afgelopen decennia aan invloed won, laat zich van zijn slechtste kant zien.

Zij die meedeinen op de welvaart van de hightech regio zullen hiervan in veel gevallen minder last ondervinden. Er zijn evenwel veel méér stadsgenoten die afhankelijk zijn van de gastvrijheid die hen geboden wordt zonder dat er meteen een tegenprestatie wordt gevraagd.

In Maastricht ontvangt de bieb jaarlijks 58 euro per inwoner, in Amsterdam is dat 40 euro en in de vijfde stad van het land, binnenkort net zo belangrijk als de Mainports, komen we uit op 18 euro. We moeten ons diep schamen. De Voorleesexpress kan niet worden gecontinueerd en op de collectie gaat naar verwachting opnieuw flink bezuinigd worden. Ik krijg 't niet uitgelegd.

Korting
Dan het gemeentebestuur: ingehuurd om beleid te maken dat de waan van de dag overstijgt. Bij uitstek verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen, noodzakelijk om de rijkdom van het stadse leven ten volle te kunnen genieten. Het geeft niet thuis. Het bezuinigde eerder snoeihard onder het motto dat de digitale wereld met netwerkvorming onder álle burgers als vanzelf moest leiden tot afbraak van semi-vermolmde instellingen. Het gaf vervolgens het stokje over aan de Stichting Cultuur Eindhoven, die naast alle lovende woorden over de niet geringe prestaties van de bieb gewoon weer vrolijk doorgaat met het afdwingen van de zoveelste korting binnen 5 jaar.

Gemeenteraad: let op uw saeck! Uiteindelijk bent u het die mede waakt over het publieke deel van het leven van uw medeburgers in de stad. Het badwater kan soms enigszins vervuild zijn, dat betekent geenszins dat de baby weggespoeld kan worden. Zeker niet als het, zoals in het geval van de bieb, over een jarige gaat: al 100 jaar in het hart van onze stad. Weet u nog: basisfunctie, zoals in de wet omschreven. Beschermen, die vrijplaats!