Volledig scherm
Melkgeiten in een stal. foto Lex van Lieshout/ANP

Opinie - Blootgesteld aan 6.300 geiten

OPINIE - Willy van der Linden woont in de Helmondse wijk Dierdonk en is Q-koortspatiënt. Hij is de auteur van dit opinie artikel.

Met verbazing en toenemende verontwaardiging las ik afgelopen zaterdag het artikel van het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel over 'De ondermijning van de rechtsstaat'. We hebben het dan natuurlijk over de inmiddels beruchte geitenhouderijen.

In dat artikel las ik onder meer:

1. Wij zijn als gemeente gehouden aan zuivere en eerlijke behandeling van iedereen.

2. De vergunning aan de Oldert 7 is niet even via de achterdeur geregeld.

3. Als gemeente hebben we een aantal keren gepubliceerd dat het om een aanvraag voor geiten ging.

4. Wij kiezen voor een open en eerlijke aanpak.

Dit lezende bekruipen mij een aantal vragen over deze eerlijke aanpak:

1. Wij vanuit de wijk Dierdonk ageren al bijna een jaar fel tegen de eventuele komst van de geitenstal op het Muizenhol (2.500 geiten) en de eventuele uitbreiding van de bestaande geitenstal op de Grotelse Heide (van 700 naar 1.500 geiten). Hierover hebben wij met de wethouder en haar ambtenaar in het gemeentekantoor uitgebreid gesproken en elkaar openheid en procedurele eerlijkheid beloofd. Wat raar dan dat in al die tijd vanuit de gemeente Gemert- Bakel nooit één woord gerept is over de aanvraag op Oldert 7. Hoezo transparantie, hoezo eerlijk? Is hier de regel van toepassing: 'Als jullie er niets over vragen, gaan wij er zeker niets over vertellen'?

2. Op het niveau van wethouders en ambtenaren is er structureel overleg tussen de gemeente Helmond en Gemert-Bakel over de geitenkwestie. Wat raar dan weer dat onze gemeente niet op de hoogte was van de aanvraag en het verlenen van de vergunning op Oldert 7.

Onze wethouders, samen met het volledige college en de gemeenteraad, ondersteunen onze acties. Dat mochten we onlangs nog bij monde van onze burgemeester vernemen bij een wijkbezoek aan Dierdonk. Ook in ons overleg met de wethouders Frans Stienen en Margreet de Leeuw werd dat krachtig bevestigd. Moeten wij nu aannemen dat zij wél op de hoogte waren van Oldert 7 en dat zij dat voor ons verzwegen hebben? Als dat niet zo is, zouden zij zich niet geschoffeerd moeten voelen door het zwijgen van de gemeente Gemert-Bakel over deze kwestie?

3. We hadden het kunnen lezen! Dierdonk krijgt wekelijks het nieuwsblad van Deurne. Uit Bakel hebben we nog nooit iets van berichtgeving gekregen. Verwacht de gemeente Gemert-Bakel werkelijk van ons dat wij volop in gesprek met haar zijn en dat we tegelijk vol argwaan de publicaties van andere aangevraagde en verleende vergunningen voor geitenstallen opsporen in haar gemeentelijke publicaties? Hoezo openheid, eerlijk en op basis van wederzijds vertrouwen?

In het nabije verleden zorgden 600 geiten voor een epidemie, vele doden en ongeneeslijk zieke mensen. Het lijkt er op dat de gemeente Gemert-Bakel het nu gaat toestaan – 'we volgen toch netjes alle procedures' – dat tienduizenden burgers in Helmond, Bakel en omstreken worden blootgesteld aan maximaal 6.300 geiten, allemaal nog dichter tegen woonkernen aan gesitueerd. Dan hebben we het nog niet gehad over de overige nieuwe intensieve veeteelt die ons te wachten staat op onder andere het Muizenhol (14.000 varkens).

Maar ja, de gemeente heeft alles gepubliceerd, ze is open en transparant geweest en ze heeft alle procedures netjes gevolgd. Beste burgers, waar klagen jullie nou toch over?