Volledig scherm
Een gesloten drugspand in Geldrop

Opinie - Burgemeesters houden zich niet aan de wet

OPINIEOPINIE - Dit artikel is geschreven door Bas van Stokkom. Hij is criminoloog en werkt bij de Radboud Universiteit.

Kan iemand burgemeester Jack Mikkers wakker schudden? Hij wil kennelijk nog altijd de war on drugs winnen door woningen te sluiten.

Prima dat het ED in een reeks artikelen aandacht besteedt aan het Damocles-beleid van Oost-Brabantse gemeenten en de uitwassen ervan. Het artikel van 11 februari laat zien dat iedere gemeente anders optreedt tegen drugsvondsten in woningen. Sommige burgemeesters gaan met spoed over tot het sluiten van panden (Mikkers in Veldhoven en Blanksma in Helmond), anderen houden het bij een waarschuwing (Brenninkmeijer in Waalre).

Feit is dat eerstgenoemde burgemeesters zich domweg niet aan de wet houden, in het bijzonder de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit. Dat eerste principe houdt in dat de burgemeester ervoor moet zorgen dat het dwangmiddel in redelijke verhouding staat tot de onveiligheid of (verwachte) schade. Het tweede principe zegt dat altijd moet worden gekozen voor de minst ingrijpende dwangmaatregel. Op grond daarvan kan het op straat zetten van bewoners die wat wiet in huis hebben nooit worden toegestaan. Laat staan het verbannen van bewoners - soms hoogbejaard of minderjarig - die part noch deel hebben aan een drugsvondst in hun huis.

Ook als softdrugs of enkele xtc-pillen worden gevonden gaat Mikkers over tot sluiting van de woning. Hij meent dat dergelijke drugsvondsten 'altijd met criminaliteit te maken hebben, ook al is de hoeveelheid drugs klein en is handel niet bewezen'. 'De verslaafde is een schakel in de criminele keten'.

Kan iemand deze man wakker schudden! Hij wil kennelijk nog altijd de vorige war on drugs winnen: het met wortel en tak uitroeien van ieder gebruik.

Een ander spookbeeld: Mikkers beweert dat sluiten van panden de leefbaarheid in wijken verbetert. Nu hebben buurtbewoners doorgaans geen enkele weet van de aanwezigheid van een hennepplantage in hun wijk of het moet gaan om de Vogeltjesbuurt in Tilburg. Verborgen drugsproductie heeft geen impact op het veiligheidsgevoel, anders dan bijvoorbeeld intimiderende jeugdgroepen.

Conclusie: de wet-Damocles is helemaal niet bedoeld om gebruikers aan te pakken. Beperk die maatregel tot waar die wel voor is bestemd: bestrijding van drugsproductie en drugshandel. Burgemeesters, laat je hoofd niet op hol brengen door allerlei spookverhalen en hou je aan de wettelijke vereisten.