Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Opinie - Carnavalsmis hoort thuis in Catharinakerk

OPINIE - De auteur Flip Raap komt uit Nuenen.

Zondagavond ben ik samen met mijn vrouw en nog vijfhonderd mensen naar het concert geweest van de Nuenense Elvis, Mark Elbers. Het concert was in de Clemenskerk te Nuenen. Voor de derde avond achter elkaar een uitverkocht huis. De kerk is normaal in gebruik als gebedshuis. Er worden regelmatig kerkdiensten gehouden, zij het niet altijd met een uitverkocht huis.

Pastoor J. Vossenaar heeft de bijbel als geen ander gelezen, vooral het hoofdstuk waar Jezus zegt: 'Laat de kinderkes tot mij komen'. De Heer heeft hier nooit bijgezegd op elke wijze dat moest gebeuren. Buiten de reguliere kerkdiensten heeft de pastoor nu heel veel mensen in de kerk laten genieten van het programma Elvis at the Chapel. Mooie zang met een prachtige muzikale omlijsting

Tot zo ver zondagavond. Nu even naar Eindhoven, met carnaval Het Lampengat. Als rechtgeaarde carnavalsvierder heb ik jaren mogen meelopen onder de vlag van de Federatie Eindhovens Carnaval, de FEC, als veldwachter. De carnavalsmissen in de Paterskerk en in de Catharinakerk waren hoogtepunten van vier dagen carnaval. Deze vieringen werden door heel veel carnavalsvierders bezocht. Deze diensten werden gehouden met een serieuze ondertoon, zoals het in een kerk betaamt.

De Paterskerk is gesloten en zal niet meer open gaan. De Catharinakerk daarentegen is normaal voor alle diensten nog in gebruik. De huidige pastoor (of deken) van deze kerk, René Wilmink, heeft enkele jaren geleden besloten dat de carnavalsmis niet meer in zijn kerk mag worden gehouden. Een vreemd besluit, niet van deze tijd. Zijn voorganger heeft de carnavalsmissen zelf geleid. In deze diensten ontbrak het niet aan de nodige devotie, zoals het hoort. Voor de carnavalsmis moet nu worden uitgeweken naar een tent op de Markt.

De Catharinakerk, het middelpunt van de Eindhovense samenleving, is een uniek gebouw dat zich niet alleen leent voor bruiloften, begrafenissen en andere kerkdiensten. De carnavalsmis is toch ook een kerkdienst? Of vergis ik mij hier in? Laat de pastoor dat eens in het openbaar aan de gelovigen uitleggen. De pastoor stelt zich met zijn veto voor de carnavalsmis zeer elitair en autoritair op. De kerk is er toch voor de gelovigen? Laat deze pastoor eens in gesprek gaan met pastoor Vossenaar in Nuenen. Mogelijk dat hij dan tot inkeer komt en dan veel gelovigen, al dan niet verkleed, naar zijn kerk laat komen om de liturgie te vieren op een niet-alledaagse manier.

Mocht de pastoor inderdaad tot inkeer komen en laat hij de Carnavalsmis alsnog doorgaan in de Catharinakerk, dan denk ik dat de Heer hem later een compliment zal geven, omdat hij hier op aarde zeer liefdevol zijn huis voor iedereen heeft opengesteld.