Volledig scherm
Philips-topman Frans van Houten. FOTO Lex van Lieshout/ANP

Opinie - Cijfers Philips teleurstellend

OPINIE - De auteurs zijn de Gebroeders Arends uit Waalre.

Frans van Houten is er als de kippen bij (ED 25 oktober) om bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Philips te benadrukken dat de focus van zijn concern op gezondheid al vruchten afwerpt.

Blok aan het been
En dat de cijfers zelfs nog beter zouden zijn als die van de verzelfstandigde Philips Lighting niet meegenomen zouden zijn. Als specificatie geeft hij 5 procent omzetgroei aan (zonder) in plaats van de 2 procent groei (met). Hij meldt dat Philips Lighting nog steeds een beetje (!) een blok aan het been van zijn concern is.

Dat vinden wij vreemd, omdat in feite alle noodzakelijke bedrijfsprocessen en -activiteiten voor Philips Lighting al geheel losgekoppeld zouden moeten zijn. Gezien de aanzienlijke (3 procent) 'omzetdempende' invloed ervan op gezondheid lijkt het erop dat een en ander in de bedrijfsvoering echt niet goed is geregeld.

Optimistisch
Wij vinden de kwartaalcijfers, met of zonder Philips Lighting, teleurstellend. Niet alleen omdat Van Houten c.s. de afgelopen maanden (erg) optimistische berichten over de activiteiten in gezondheid de wereld instuurde. Wat opvalt zijn met name de structureel hogere vrije kasstromen (bij lagere omzetten) van de op dit moment nog twee belangrijkste concurrenten Siemens en GE Healthcare. Zoals verwacht (eerder door ons op deze plaats aangeven) is er een keiharde concurrentiestrijd ontbrand op het gebied van 'diagnostische systemen'. Philips ondervindt dit.

Afdeling Connected Care & Health Informatics (software) vertoont (nog) geen structurele omzetgroei, ondanks de aanzienlijke investeringen hierin. Op het gebied van Cloud computing, big data en eHealth wordt de achterstand op de twee multinationals alleen maar groter. Zij benutten de structureel veel betere kaspositie ook in de financiering van nieuw te bouwen ziekenhuizen en de aanschaf van medische apparatuur. Voor Philips is dit een uiterst kostbare wedloop.

Uitgangspositie verstevigen
Gezonde omzetgroei en winstmarge bij Personal Health kunnen niet verbloemen dat Koninklijke Philips haar uitgangspositie in gezondheid niet in die mate heeft verstevigd dan noodzakelijk en verwacht. Philips verdient simpelweg te weinig liquide middelen uit haar bedrijfsvoering om het gevecht met Siemens en GE lang vol te kunnen houden, laat staan te winnen.