Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Collegepartij SP tekent bij kruisje

OPINIE - De auteur van dit artikel is Thomas Schouten. Hij is VVD-raadslid in Geldrop-Mierlo.

In een artikel over zwembad De Smelen in Geldrop citeert correspondent Martin de Bruijne SP-fractievoorzitter Roy Schroemges, die de indieners van een amendement verweet op de stoel van het college te gaan zitten (ED 2 november). Dit was aanleiding voor enkele fracties, waaronder de mijne, om hem te wijzen op de rol die de gemeenteraad heeft: het controleren van het college, kaders stellen en budgettering.

Controleren
Vooral met het controleren van het college heeft de SP veel moeite sinds zij voor het eerst in het college zit. Elke vorm van kritiek is verdwenen. De SP tekent standaard bij het kruisje en verwacht nu ook van de andere partijen dat zij automatisch tekenen. Zo niet, dan krijgen wij het verwijt dat we op de stoel van het college gaan zitten of dat het dossier al zo lang loopt dat we nu toch eens moeten opschieten.

Ik neem mijn rol als raadslid al jaren serieus. Het dossier Laco (exploitant van De Smelen) is ingewikkeld. Het is een van de weinige gevallen waarin een particulier ondernemer subsidie krijgt van de gemeente. Dit vereist grote zorgvuldigheid. Met het amendement - pas betaling van het volledige subsidiebedrag als Laco een maatschappelijk verslag heeft uitgebracht - hopen we dat er weer een langdurige toekomst ligt voor een binnen- en buitenzwembad in Geldrop.

Dictatoriaal
We weten hoe de SP als partij bestuurd wordt, tamelijk dictatoriaal. Die manier van besturen zie ik ook terug in de gemeenteraad: een fractie die kritiekloos het college volgt. Ik verlang nog wel eens terug naar de tijd dat Miranda Verdouw geen wethouder was, maar nog als raadslid in de oppositie zat.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement