Volledig scherm
© Thinkstock

Opinie - Discriminatie van 'lang en kaal' doet ook pijn

OPINIE - Theo Meurs uit Helmond is de auteur van dit artikel.

Discussiëren over beledigingen is een goede zaak. Het kan pijnlijk zijn wanneer op een respectloze manier over je wordt gesproken. Of wanneer je zelfs maar op een respectloze manier wordt aangesproken. Ik ben het helemaal met Abdelkarim El-Fassi eens. Ik ben ook benieuwd naar zijn 'minder minder boek' en naar wat het teweeg brengt.

Wat me wel opvalt, is zijn opmerking over andere vormen van discriminatie. Hij zegt dat je er niets aan kunt doen, wanneer je ouders in Marokko geboren zijn. De etnische scheldpartijen gaan er wat hem betreft dus niet in. Dat snap ik. Dik zijn, heb je volgens hem misschien nog wel enigszins in de hand. Prima, ook al geeft dat 'enigszins' al aan dat hij zich op glad ijs begeeft. Maar wat als je heel klein bent? Of als je, zoals ik, lang en kaal bent? Had ik minder moeten eten? Mijn haar minder vaak moeten wassen?

Karakteristieke kenmerken
Zelf heb ik het moeiteloos geaccepteerd dat ik op basis van die uiterlijke kenmerken werd aangesproken. Toch zijn er mensen die het keer op keer pijn doet, wanneer zij met hun karakteristieke kenmerken worden geconfronteerd. Daar stapt Abelkarim wel heel makkelijk overheen. En het fenomeen haatbaard...? Van mij hoeft hij zich niet te scheren. Maar het kan wel! Misschien een onderwerp voor deel 2 van het 'minder minder boek'?